Gerelateerd nieuws

Meldpunt voor problemen bij verzekeren zonnestroomdaken geopend

Vanaf nu kunnen ondernemers hun problemen bij het verzekeren van zonnestroomdaken melden. Op initiatief van SlimIsoleren.nl is het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak geopend. Samen met risico-adviseurs, assurantiemakelaars, ontwikkelaars en gebouweigenaren wil SlimIsoleren de omvang van de problematiek in kaart brengen en politiek, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen aansporen om snel tot een lange-termijn-oplossing te komen.

Het kabinet wil vanaf 2025 zonnepanelen op grote daken verplicht stellen. Tegelijkertijd zien verzekeringsmaatschappijen zonnestroomdaken met kunststof-isolatie als een vergroot brandrisico. Data om dit standpunt te onderbouwen is er echter niet.

De houding van verzekeraars waarbij verzekering wordt geweigerd of bemoeilijkt, belemmert de energietransitie en brengt ondernemers (onnodig) in de problemen. Zij hebben de ambitie om hun daken te voorzien van zonnepanelen, maar kunnen deze daken vervolgens niet of alleen tegen torenhoge premies verzekeren. Een bekend voorbeeld is het voorval met het Thialf-schaatsstadion in Friesland, dat lange tijd (en tegen hoge kosten) haar zonnepanelen uitgeschakeld moest houden om verzekerd te blijven.

Ook minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de problematiek erkend in een brief aan de Tweede Kamer en laat enkele onderzoeken uitvoeren. Het meldpunt vormt een initiatief vanuit de isolatiesector om de urgentie van de verzekeringsproblemen te onderstrepen en een platform te bieden waar gedupeerden terecht kunnen.

Loopt u ook vast op de eisen die uw verzekeraar stelt aan toegepast isolatiemateriaal of dakbedekking op uw zonnestroomdak? Of weerhouden verhoogde verzekeringspremies u van het plaatsen van zonnepanelen? Meld u dan bij het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak. Desgewenst onderzoeken de initiatiefnemers ook of het toch mogelijk is het betreffende bedrijfspand verzekerd te krijgen.

SlimIsoleren.nl is Nederlands nieuwste platform over duurzaamheid, brandveiligheid en welzijn in de bouw. SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Het laatste nieuws over brandveilige en circulaire EPS-isolatie en Stybenex is te volgen op Twitter en LinkedIn.

 Afbeelding Meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak.png

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven