Gerelateerd nieuws

BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE

BOEi, een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van cultureel erfgoed, neemt drie gebouwen van de voormalige IJsselcentrale in Harculo over van eigenaar ENGIE. Het gaat om het voormalige magazijn, de hijshal en het dienstengebouw uit 1955.

De herbestemming van de gebouwen komt nu in zicht. In het voormalige dienstengebouw wil BOEi kantoren met een werkcafé realiseren. Voor het magazijn wordt samen met de gemeente Zwolle gekeken naar de realisatie van atelierruimtes. De hijshal krijgt een openbare functie, mogelijk in combinatie met flexwoningen.

Arno Boon, directeur BOEi: “Wij doen al enige jaren onderzoek naar herbestemming van deze prachtige gebouwen en kunnen nu als eigenaar ook concrete stappen zetten richting een nieuwe toekomst. In combinatie met De Koelwaterhal die door Ronald Westerhuis onder handen is genomen en de geplande woonwijk, ontstaat straks een bruisende nieuwe stadswijk van Zwolle. In de tussentijd is veel ruimte voor bijzondere evenementen, zoals de IJsselbiënnale.

BOEi heeft veel ervaring met restauratie en herbestemming van industriële gebouwen: in de afgelopen 25 jaar werden bijna 500 projecten gerealiseerd, zoals de Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden, het  Hazemeijercomplex in Hengelo, de Dru in Ulft en de ENKA-fabriek in Ede.

Bijzonder aan de gebouwen van de IJsselcentrale is onder meer de wederopbouwkunst in het dienstengebouw, rondom het thema energie. Kunstenaars als Titus van Leer, Hans Bayens Jo Pessink, Geni Peter en Huib de Ru kregen de kans om hier vooruitgang, gedrevenheid en optimisme te verbeelden.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven