Oplossingen voor pfas vrij blussen en branden van lithium accu’s
“We zijn sterk in maatwerk en investeren veel tijd in onze klanten. Ons bedrijf levert zeker niet de goedkoopste producten en diensten maar ook niet de duurste. Een goede prijs – kwaliteitsverhouding staat altijd voorop.” Dat zegt Ronald Bosters van Bosters Van Wezel.
De onderneming is specialist in levering en onderhoud van kleine brandblusmiddelen zoals schuim,- poeder- en CO2 blussers. Deze worden in Duitsland geproduceerd door Johnson Control. Bosters Van Wezel heeft een nauwe samenwerking met Elon Brandbeveiliging en Dogger Brandbeveiliging, leveranciers en adviseurs op het gebied van brandveiligheid.
Bosters Van Wezel heeft onlangs een grote kwaliteitsslag gemaakt met de integratie van de groothandel en het onderhoudsbedrijf. Bosters: “De dienstverlening is nu optimaal. Onze service bestaat onder meer uit een vijfjaren onderhoudsplan met bijbehorend budget. De facility manager weet precies waar hij financieel gezien de komende jaren aan toe is. Bij het uitvoeren van het onderhoud kijken wij verder dan wat in het Bouwbesluit vastligt op grond van NEN norm 2559, die voorschrijft dat eenmaal per jaar kleine blusmiddelen moeten worden gecontroleerd. Werkgevers hebben op grond van het Bouwbesluit zorgplicht voor hun medewerkers. Je moet onderhoud en inspectie echter niet zien als kostenpost maar ook als middel om de bedrijfscontuïniteit te waarborgen. Na een brand is tachtig procent van de getroffen bedrijven na drie jaar failliet. Het gaat niet alleen om de brandschade, ook de productie ligt stil en afnemers zoeken een andere leverancier. Na een brand geldt onze 24 uursservice waarbij we binnen 24 uur voor vervangende toestellen zorgen. Dat gebeurt ook als er bijvoorbeeld lege blussers aan de muur hangen.”
“We keuren nooit apparaten af maar adviseren wel vervanging indien nodig. In de praktijk komen we allerlei situaties tegen die beter kunnen of ronduit gevaarlijk zijn, zoals lege blussers of brandslaghaspels die in de knoop zitten. Ook worden blusmiddelen wel gebruikt voor iets anders dan waarvoor ze bedoeld zijn, bijvoorbeeld als de plantjes water krijgen via de brandslang.”
Persoonlijk
Bosters Van Wezel investeert veel tijd in haar klanten. Bosters: “Onze monteurs hebben vaste contacten en locaties. Zij zijn voor de klant vertrouwde gezichten. Een persoonlijke aanpak kost tijd maar werkt het beste. Om te voorkomen dat bedrijfsblindheid ontstaat vindt er regelmatig een auditing plaats door collega’s. Door klantbezoek houden we elkaar scherp.”
Rookmelders
Per 1 juli zijn gebouweigenaren verplicht om een werkende rookmelder te hebben. “Wij hebben een oplossing bedacht voor preventief toezicht op de detecterende rol van deze melders. Bijvoorbeeld in het geval de melder is losgekomen van de basisplaat of de accu leeg is. Voor deze digitale service betaal je een vast bedrag per jaar, inclusief wifimodule. Wij controleren maandelijks alle rookmelders van onze klanten op afstand en houden tot op detailniveau een logboek bij, mede belangrijk in verband met de verzekeringsvoorwaarden. Deze service bestaat deels ook voor brandblussers. We hebben landelijke dekking. Onze onderhoudsdienst is gevestigd in Oud Vossemeer en Zwolle, met medewerkers verdeeld over het land.”
Pfasvrije blussers
Bosters van Wezel loopt voorop als het gaat om pfas (fluor) vrije blussers. “Er komt een verbod op blussers met pfas maar wij bieden pfasvrij al aan. Onze klanten voldoen dus al aan de eisen in wet- en regelgeving vóórdat deze in werking treden. Als de wet van kracht wordt, is driekwart van onze klanten al voorzien van de vereiste toestellen.”
Lithium
De blussers van Bosters van Wezel zijn ook uitermate geschikt voor het bestrijden van lithiumbranden, bijvoorbeeld veroorzaakt door brand in accu’s van elektrische fietsen of auto’s. “Onze blusser f500 is bij testen met lithiumbranden als de beste uit de bus gekomen en bleek de enige die na twee testen al voldeed aan alle eisen, waar blussers van andere fabrikanten er drie nodig hadden. Eén van de testvoorwaarden was dat aan het einde van de brand minimaal één werkende cel op voltage moest zijn. Bij ons waren dat er twee. Wij hebben een kast ontwikkeld met beschermingsmiddelen, zoals beschermende kleding en gelaatbedekkend masker. Bij een lithiumbrand komen giftige gassen vrij die schadelijker zijn dan de brand zelf. Kortom: veiligheid gaat boven alles.”