Gerelateerd nieuws

Een echt slim gebouw… van laadplein tot werkplek 

Slimme gebouwen onderscheiden zich volgens ABB op het gebied van energiemanagement, optimale connectiviteit (o.a. in de receptie en op de werkplekken) en door een optimaal geconnecteerde laadinfrastructuur op de parkeerplaats. Dit biedt voordelen op het gebied van energie-efficiënte, comfort voor gebouwgebruikers en flexibiliteit voor veranderde exploitatie in de toekomst.

ABB biedt slimme en concrete oplossingen voor de gebouwen van vandaag en morgen. Van hoogwaardige installatieproducten, tot complete gebouwbeheersystemen met daaraan gekoppeld de EV laadvoorziening. Want elk utiliteitsgebouw krijgt ermee te maken: de toenemende vraag naar oplaadvoorzieningen. Enerzijds vanwege de wettelijke verplichting om bij tien of meer parkeerplaatsen op hetzelfde terrein minimaal één oplaadpunt te plaatsen. Anderzijds willen organisaties natuurlijk eigen personeel en gasten kunnen faciliteren. En al die gebruikers hebben verschillende laadbehoeften.

Binnen het portfolio voor slimme gebouwen onderscheidt ABB vier aandachtsgebieden: energiemanagement en technische ruimten, de receptie, werkplekken en buiten parkeren, waarbij onderstaand een focus op de laatste.

Slimme laadoplossingen zijn een wettelijke vereiste

Elk utiliteitsgebouw krijgt ermee te maken: de toenemende vraag naar laadvoorzieningen. Enerzijds vanwege de wettelijke verplichting om bij tien of meer parkeerplaatsen op hetzelfde terrein minimaal één oplaadpunt te plaatsen. Anderzijds willen organisaties natuurlijk eigen personeel en gasten kunnen faciliteren. En al die gebruikers hebben verschillende laadbehoeften.

Voor elke behoefte

ABB biedt laadoplossingen voor elke situatie. Van compacte AC-laders tot DC-(snel)laders voor zwaardere voertuigen, die deze in een mum van tijd van een groot rijbereik voorzien. Ze zijn bovendien eenvoudig in serie te plaatsen en standaard voorzien van loadmanagement. Dit reguleert de piekvraag door stroom dynamisch over de voertuigen te verdelen, zorgt voor veiligheid en ontlast het net. Dankzij loadmanagement is een zwaardere stroomaansluiting vaak zelfs niet nodig. Handig! Kan het nog slimmer? Jazeker.

Slimme energiemanagement-integratie

ABB kan namelijk AC- en DC-laders in één installatie combineren. Zo kan men optimaal tegemoetkomen aan de verschillende laadbehoeften van uiteenlopende gebruikers. Bovendien kunnen de laadclusters gekoppeld worden aan het energiesysteem van het gebouw en dat levert bijzondere voordelen op. Dankzij slimme software (EisBaer op basis van SCADA) kunnen laders namelijk een interactie aangaan met de PV-installatie en/of energieopslag. Zo worden laadsessies bijvoorbeeld slim afgestemd op het moment dat de zon schijnt, om zo optimaal gebruik te maken van energie en tegelijkertijd te besparen.

Optimale functionaliteit voor gebruiker en installateur

ABB combineert de beste functionaliteit voor de installateur en de gebruiker. Dankzij de internetverbinding zijn de laders altijd voorzien van de laatste technologie. De installatie en configuratie verlopen snel en eenvoudig via de bijbehorende app. En de laders zijn op afstand te beheren voor onderhoud, updates en het verhelpen van storingen. Koppeling met de backoffice maakt het mogelijk om betaaldiensten en uitgebreide technische ondersteuning te integreren.

Complete en toekomstbestendige totaaloplossing

ABB levert oplossingen van één enkele lader tot een compleet heterogeen laadcluster inclusief energiemanagement. Dankzij de modulaire opzet en openheid naar meerdere communicatieprotocollen zijn de laadsystemen bovendien toekomstbestendig en kunnen ze meegroeien met elk bedrijf.

Nog meer slimme oplossingen

Naast EV-laders biedt ABB nog meer slimme oplossingen om de utiliteitsgebouwen van nu en morgen blijvend vorm te geven. Systemen voor energiedistributie, noodstroomvoorziening en gebouwsturing bijvoorbeeld. Maar ook geïntegreerde aansturing van verlichting, airconditioning, ventilatie en verwarming op werkplekken, gekoppeld aan het toepassen van slimme sensoren, bewegingsdetectie en AI. Slimme interfaces voor de receptie (zoals het Busch-SmartTouch 10”-paneel) maken het aanbod compleet. En hiermee zijn deurtoegang, verlichting, HVAC, zonwering en andere geconnecteerde systemen eenvoudig te regelen met één druk op de knop.

Met al deze geïntegreerde oplossingen creëert men gebouwen die slim, energie-efficiënt en veilig zijn. En die optimaal comfort bieden aan de gebruikers en bezoekers.

Meer weten? Kijk op https://new.abb.com/low-voltage/nl/laadoplossingen-utiliteit?utm_source=vk-special&utm_medium=magazine&utm_campaign=energiebesparen

voor meer informatie over de diverse EV-laadoplossingen van ABB.

Of bezoek https://new.abb.com/low-voltage/nl/utiliteit?utm_source=vk-special&utm_medium=magazine&utm_campaign=energiebesparen

voor meer algemene informatie over de oplossingen voor de utiliteit. Hier vindt u ook meer informatie over ACE, een unieke werkmethode die u helpt om in slechts drie uur tijd de contouren te schetsen van elk willekeurig Smart Building.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven