Gerelateerd nieuws

Eerste Post-HBO opleiding brandveiligheid 

SOBA Opleidingen komt met Firesafety Management


SOBA Security Opleidingen presenteert op Firesafety and Security Event de nieuwe opleiding Firesafety Management. Het gaat om een officieel erkende opleiding brandveiligheid. “De eerste op Post-HBO niveau,” zegt een trotse SOBA-directeur Ymke van Kersen. De opleiding is bedoeld voor professionals op het gebied van gebouwontwikkeling en -beheer.

De opleiding start dit najaar en omvat dertien bijeenkomsten. De totale studiebelasting is tweehonderd uur. Ymke van Kersen licht toe: “Firesafety Management leert cursisten hoe ze risicogerichte brandveiligheid binnen hun onderneming organiseren. Ook borging en monitoring vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Belangrijk, want brandveiligheid binnen een organisatie moet natuurlijk wel geïmplementeerd worden.”

SOBA is al zo’n dertig jaar opleidingspartner en biedt een doorlopende leerlijn in  Fysieke Beveiliging, Brandveiligheid en Security Management, van MBO tot Post-HBO. Ymke van Kersen: “Het aanbod omvat kortlopende trainingen van één dag, maar ook van meerdere dagen en alles wat daartussen zit. Het aanbod is technisch gericht. De meeste opleidingen gaan over brand- en inbraakbeveiliging. Ook worden opleidingen verzorgd in het kader van Politiekeurmerk Veilig Wonen.”  

Afnemers van SOBA’s dienstverlening zijn met name installateurs die voor hun opdrachtgevers beveiligingsinstallaties ontwerpen, installeren en onderhouden. Maar ook worden bijvoorbeeld securitymanagers opgeleid, die werken voor grote beveiligingsbedrijven of de overheid.

Docenten

De opleidingen worden deels gegeven bij SOBA in De Meern, maar ook op locaties verspreid door het land of bij bedrijven in huis. Een deel van de opleidingen en trainingen wordt ook digitaal aangeboden. Ymke van Kersen: “Met onze digitale leeromgeving en toetsen zijn we uniek en onderscheiden we ons in de markt duidelijk van anderen.”

De cursussen worden gegeven door een team van vakdocenten die met hun beide benen in de praktijk staan, bijvoorbeeld omdat ze een eigen adviesbureau hebben of bij een beveiligingsbedrijf werken. Ymke van Kersen: “Wij beschikken over een team van zo’n honderd vakdocenten en schakelen altijd een docent in die past bij de opleidingsbehoefte van de klant. Onze docenten spreken de taal van de doelgroep. Twee onderwijskundigen binnen onze organisatie helpen hen met het ontwikkelen van hun didactische vaardigheden. Wij kennen onze docenten goed en weten precies welke expertise ze in huis hebben om klanten te helpen met het opleiden van vakkundig en gecertificeerd personeel.”

“De opleidingen worden afgesloten met een praktijk- en/of theorie-examen, bij goed resultaat gevolgd door een officieel landelijk geldend diploma of certificaat. De certificaathouder moet zijn kennis bijhouden om zijn opleidingsbewijs te behouden. Met dit doel verzorgen wij onder meer opfriscursussen.”  De examens worden afgenomen door onafhankelijk werkende bureaus, die los staan van SOBA.

Wet- en regelgeving

Een deel van de opleidingen is voor opdrachtgevers wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld als het gaat om installateurs die camerasystemen plaatsen of personeel dat daarmee werkt. SOBA houdt haar opleidingsaanbod actueel en past deze doorlopend aan. Ymke van Kersen: “Zo wordt altijd de nieuwste wet- en regelgeving verwerkt en zijn de cursisten steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen die van belang zijn voor brand- en inbraakveiligheid en securitymanagement. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe NEN-norm voor brandmeldinstallaties die eraan zit te komen.”

Kwaliteit

Ymke van Kersen: “SOBA heeft een bijzonder hoog slagingspercentage. In mijn ogen is dat geen doel op zich, maar eerder een mooie bevestiging van de kwaliteit van onze opleidingen. Het doet ons goed te weten dat we hoogwaardige professionals afleveren voor de security- en brandbeveiligingsmarkt en zo Nederland steeds veiliger maken.”

SOBA is onderdeel van de SeSa Groep. Het opleidingsinstituut is op Firesafety and Security Event te vinden op standnummer H17.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven