Gerelateerd nieuws

Europese jaarlijkse huurstijging daalt tot onder de 10%

De HousingAnywhere International Rent Index voor Q2 2023 laat zien dat de jaar-op-jaar (YoY) huurstijging in alle Europese steden na 5 kwartalen onder de twee cijfers is gedaald, met een gemiddelde stijging van 9,6% ten opzichte van 11,9% in Q1 2023. De Huurindex analyseert ongeveer 64.000 woningen, voornamelijk gemeubileerd, waaronder appartementen met één slaapkamer, privékamers en studio’s die voornamelijk gericht zijn op mobiele talenten, waaronder jonge professionals en studenten.

Kwartaal-op-kwartaal (QoQ) stijgingen van de Europese huurprijzen begonnen vorig kwartaal te temperen, gevolgd door een gemiddelde stijging van slechts 1,5% voor alle vastgoedtypes dit kwartaal. Dit lijkt misschien goed nieuws voor mobiel talent dat op zoek is naar een nieuwe woning, maar het hoogseizoen voor mobiliteit is net begonnen. De gematigde vertraging van de huurstijgingen is niet genoeg om toegang tot beschikbare en betaalbare huisvesting te garanderen, aangezien de seizoensgebondenheid de trend in de volgende maanden kan omkeren.

“Jonge professionals en studenten staan – ook in Nederland – nog steeds voor grote uitdagingen bij het vinden van beschikbare, betaalbare en toegankelijke huurwoningen,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “De vertraging in huurstijgingen is gering en het is onwaarschijnlijk dat huurders een tastbare verbeteringen zullen zien wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe woning. Het vinden van alternatieve manieren om het aanbod van residentiële huurwoningen uit te breiden, vooral die projecten die een flexibeler gebruik van de ruimte mogelijk maken, zou op dit moment de hoogste prioriteit moeten hebben om de druk op de woningmarkten weg te nemen. Betaalbaarheid kan alleen volgen in een evenwichtige woningmarkt waar vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd. Dat voldoende aanbod voor deze doelgroepen ontbreekt momenteel”.

Meest opvallende YoY-veranderingen

De HousingAnywhere Rent Index laat een gemiddelde Europese stijging op jaarbasis zien van 9,6%, met bepaalde verschillen tussen typen vastgoed. Kamers laten een gemiddelde stijging op jaarbasis zien van 9,7%, waarbij de prijzen in Lissabon met 29,4% op jaarbasis zijn gestegen, gevolgd door Den Haag (28,6%), Berlijn (22,6%) en Amsterdam (18,8%). Voor appartementen (gemiddeld een stijging op jaarbasis van 9,1%) laat Boedapest de grootste prijsstijging zien met 42,9%, gevolgd door Den Haag (27,8%) en Utrecht (25,8%). Studio‘s laten een stijging zien van 10,1% op jaarbasis en Lissabon gaat aan kop met een jaarlijkse stijging van maar liefst 70,3%, gevolgd door Florence (33,3%), Hamburg (27,4%) en Den Haag (23,8%).

Appartementen

Kamers

Studio’s

Boedapest (42.9%)

Lissabon (29.4%)

Lissabon (70.3%)

Den Haag (27.8%)

Den Haag (28.6%)

Florence (33.3%)

Utrecht (25.8%)

Berlijn (22.6%)

Hamburg (27.4%)

Porto (25%)

Amsterdam (18.8%)

Den Haag  (23.8%)

Lissabon (15.8%)

Frankfurt am Main (16.9%)

Porto (23.3%)

Meest opvallende QoQ-veranderingen, met appartementen als uitzondering op de norm

De uitdaging om een nieuwe woning te vinden zal nog acuter aanvoelen voor degenen die op zoek zijn naar een huurappartement. Terwijl de prijzen voor kamers en studio’s stabiel zijn gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal (met gematigde kwartaaldalingen van respectievelijk 0,4% en 0,2%), zijn de prijzen voor appartementen met één slaapkamer met maar liefst 5,1% gestegen, waarmee de stijging van het vorige kwartaal met meer dan 3 procentpunt is overtroffen. Porto, Den Haag en Valencia registreren de hoogste kwartaal-op-kwartaal prijsstijgingen voor appartementen, met respectievelijk 22,5%, 21,1% en 18,2%. Utrecht staat met een stijging van 15% op de vijfde plek. 

De studioprijzen lieten een daling zien van 0,2% Q-o-Q, terwijl dit in de vorige huurindex het type woning was dat de sterkste Q-o-Q stijging liet zien met 4,9%. Florence leidt met een stijging van 10%, gevolgd door Barcelona (9,5%) en Boedapest (7,8%) en in Den Haag (4%). Kamers laten ook een verrassende prijsstabilisatie zien. Den Haag laat de grootste stijging zien voor kamers in Europa (7,9%), gevolgd door Lissabon (7,8%), Utrecht (6,9%) en Amsterdam (3,3%).

Appartementen

Kamers

Studio’s

Porto (22.5%)

Den Haag (7.9%)

Florence (10%)

Den Haag (21.1%)

Lissabon (7.8%)

Barcelona (9.5%)

Valencia (18.2%)

Utrecht (6.9%)

Boedapest (7.8%)

Lissabon (15.8%)

Amsterdam (3.3%)

Turijn (5.1%)

Utrecht (15%)

Hamburg (1.7%)

Den Haag (4%)


Meest opvallende veranderingen in Nederland

De prijzen in Nederlandse steden blijven dit kwartaal stijgen, terwijl zowel verhuurders, ontwikkelaars als investeerders steeds meer op hun hoede raken over de gevolgen van de regelgevende maatregelen van de overheid voor de huizenmarkt. Steden zoals Den Haag en Utrecht registreren aanzienlijke stijgingen voor alle vastgoedtypes. De prijzen voor appartementen in Amsterdam stabiliseren, maar laten nog steeds een hoge stijging op jaarbasis zien (17,9%). Amsterdam is ook een van de weinige steden met een kwartaal-op-kwartaal prijsstijging voor kamers (met 3,3%), wat resulteert in een stijging van 18,8% op jaarbasis voor dit type vastgoed. De studioprijzen dalen in Amsterdam, zowel op kwartaalbasis (-11,4%) als op jaarbasis (-8,8%), maar Amsterdam blijft nog steeds de duurste Europese stad voor studio’s, met een gemiddelde prijs van € 1.550.

Meest opvallende veranderingen in het buitenland

Ondanks de algemene trend van prijsstabilisatie op kwartaal- en kwartaalbasis, noteerden bepaalde populaire steden in Europa nog steeds sterke prijsstijgingen op kwartaal- en jaarbasis.

Portugese steden blijven groeien in populariteit en vraag, waardoor de prijsstijging niet afneemt. Lisbon en Portoregistreren beide aanzienlijke opwaartse kwartaalcijfers voor appartementen met één slaapkamer (respectievelijk 15,8% en 22,5%) en andere vastgoedtypes.

In Italië, Florence en Turin halen de hogere prijzen in de rest van het land in, met in beide steden een stijging op kwartaalbasis voor appartementen en studio’s. Prijzen in Milan ofwel dalen of stabiliseren, afhankelijk van het type onroerend goed, en QoQ-prijzen in Rome dalen voor alle vastgoedtypes.

In Spanje zijn de prijzen van appartementen in Barcelona, Valencia en Madrid nog steeds hoger dan vorig jaar, en Valencia is de Spaanse stad met de sterkste kwartaalstijging (18,2%). De prijs van kamers stabiliseert in Barcelona en Valencia op kwartaalbasis en in Madrid is zelfs sprake van een daling. Toch laten alle steden een stijging van de prijzen van kamers op jaarbasis zien.

Alle Duitse steden die zijn opgenomen in de Rent index vallen binnen de Top 10 van steden met de hoogste kamer prijzen. Munich behaalt de derde plaats in kamerprijzen met een prijs van 814€. In tegenstelling tot Munich, laat Hamburg slechts een prijsstijging van 1.6% zien.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven