Gerelateerd nieuws

Groningen begint aan duurzame transitie

In het Nederlandse deel van dit EU-fonds zit in totaal 623 miljoen euro. Het geld moet regio’s in staat stellen om een ‘rechtvaardige omschakeling naar een duurzamere economie te maken’. De ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) waren voor deze gelegenheid naar Groningen gekomen. Ook EU-commissaris Elisa Ferreira (Cohesie en Hervormingen) was van de partij.

Gasindustrie

Meer dan de helft van de 623 miljoen euro is voor de regio Groningen bestemd (330 miljoen). Na de afschaling van de gasindustrie moet die regio naar alternatieve verdienmodellen op zoek. Daarnaast ontvangen de regio’s IJmond, Groot-Rijnmond, West Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg, die eveneens een grote fossiele industrie kennen, elk ruim 58 miljoen euro. De regio’s worden geacht zelf minimaal hetzelfde bedrag te investeren als hetgeen ze uit het fonds krijgen uitgekeerd.

Plannen

Onder meer gemeenten en het mkb uit de betreffende regio’s kunnen de komende tijd plannen indienen die aansluiten bij de uitgangspunten van het fonds.  

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven