energielabel-C-verplichting

Gerelateerd nieuws

Kantoren met energielabel-C-verplichting: stand op 1 april 2022

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor kantoren de energielabel-C-verplichting. Hebben ze dat niet? Dan mag het pand volgens de wet niet meer gebruikt worden als kantoor. Steeds meer kantoren hebben al energielabel C.  Volgens een schatting was dit 46% op 1 april 2022. Helaas heeft dus ruim de helft nog geen energielabel C of beter.

Nieuwe schatting energielabel-C-verplichting

Volgens een opnieuw berekende schatting van RVO moeten ongeveer 65.000 kantoren voldoen aan de energielabel-C-verplichting. RVO schat dit met verschillende registraties. Het gaat hierbij niet om de hele kantorenvoorraad. Kleine kantoren en monumenten zijn bijvoorbeeld uitgesloten van de verplichting.

Steeds meer groene labels

Het aandeel groene labels (label C of beter) is de afgelopen jaren gestegen. Deze stijging lijkt zelfs te versnellen vanaf het laatste kwartaal van 2021. Het gewenste doel is alleen nog lang niet bereikt.

Nog 11% met rood label

11% van de kantoren heeft een rood label (label D of slechter). En van 43% is nog geen energielabel geregistreerd. Laten deze kantoren zich wel registeren? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB – april 2022) schat dat ongeveer 30% hiervan een groen label krijgt. Tot die tijd voldoen kantoren zonder label en kantoren met een rood label niet aan de energielabel-C-verplichting.

Maatregelen nemen

Veel kantooreigenaren en -gebruikers moeten de komende tijd dus maatregelen nemen om te verduurzamen. Alleen met een geregistreerd groen energielabel mogen zij hun kantoorgebouw na 1 januari 2023 nog als kantoor gebruiken.

Meer weten? 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven