Gerelateerd nieuws

Laatste kwartaal 2022 slechtste beleggingskwartaal voor vastgoedmarkt sinds 2014

In het vierde kwartaal van 2022 is er voor 4,2 miljard euro in commercieel vastgoed belegd in Nederland. Dit is een afname van 40% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Dat blijkt uit cijfers van CBRE Nederland, dat onderdeel is van de beursgenoteerde CBRE Group, ‘s werelds grootste vastgoedadviesbureau. Sinds het laatste kwartaal van 2014, aan het einde van de kredietcrisis, is het beleggingsvolume in de vastgoedmarkt niet meer zo laag geweest. Over heel 2022 nam het investeringsvolume met bijna 5% af ten opzichte van 2021 en kwam uit op 16,4 miljard. Voor komend jaar verwacht CBRE uit te komen op een investeringsvolume van 13,7 miljard euro, een daling van ruim 16,2% ten opzichte van 2022.

Sectoraal zijn er verschillen. De activiteiten op woningbeleggingsmarkt viel het afgelopen jaar sterk terug met een daling van 10% in het investeringsvolume. De woningmarkt had niet alleen te kampen met hogere financieringsrente, maar ook het voornemen voor huurprijsregulering heeft de dynamiek op de markt na de zomer aanzienlijk veranderd. De impact daarvan komt tot uiting in het beleggingsvolume ten opzichte van het langjarig gemiddelde dat 46% lager uitvalt. Ook de beleggingsmarkt voor kantoren viel in sterke mate terug (-12%). Dit is echter volledig veroorzaakt door de hogere financieringsrente, waardoor de prijzen op de kantorenmarkt na de zomer sterk zijn gedaald en verschillende transacties geen doorgang vonden.

Vastgoedwaarden
Door de stijgende rente ziet CBRE voor  het eerst sinds 2013 over de breedte van de markt de waarde van belegging dalen. De prijzen van commercieel vastgoed zijn het afgelopen jaar met 5% tot 30% gedaald.

Ook hier zijn er verschillen tussen de uiteenlopende sectoren. De sterkste prijsdaling vindt plaats bij kantoren, logistiek en – zij het in mindere mate – woningen. Vóór de renteverhoging waren de aanvangsrendementen in deze sectoren extreem laag (circa 3%). Hierdoor maakt een beperkte renteverhoging al impact op de prijsvorming. Dit creëert een soort hefboomeffect in de prijsverandering. 

Transacties
Naast de daling in investeringsvolume en vastgoedwaarde, zijn ook het aantal transacties in het afgelopen kwartaal fors gedaald. Erik Langens, executive director Capital Markets bij CBRE, over de transacties: ‘De grootste daling in het aantal verhandelde objecten is vooral goed te zien bij gebouwen met een prijs boven de 20 miljoen. Deze projecten zijn meer afhankelijk van externe financiering, waardoor de renteverhoging een grotere impact heeft op de keuze om een gebouw wel of niet te kopen.’ In de laatste drie maanden lag de dynamiek voor dit soort verhandelde objecten 49% lager in vergelijking met de voorgaande drie jaren.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven