bedrijf

Gerelateerd nieuws

Noord-Hollands bedrijf krijgt eerste investering ROM InWest

ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland, heeft voor het eerst een investering gedaan in een Noord-Hollands bedrijf Quicargo.

Quicargo wil de investering van € 1,15 miljoen gebruiken om het eerste emissievrije vrachtnetwerk ter wereld te lanceren.

ROM InWest is eind 2021 opgericht om ondernemers in Noord-Holland verder te helpen bij hun businessplannen en investeringen. Het stimuleren van de energietransitie en transitie naar een circulaire economie zijn daarbij belangrijke doelstellingen. Met de investering in Quicargo levert ROM InWest een belangrijke bijdrage aan een efficiëntere en duurzamere transportsector. Het investeringskapitaal wordt gebruikt om nieuwe projecten van Quicargo te versnellen. Met als doel om het eerste emissievrije vrachtnetwerk ter wereld te lanceren. Daarnaast zal het geld gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe ‘control tower’-software (QC Hub). Dit geeft bedrijven meer controle en transparantie over hun logistieke proces.

Vervuilende sector

De logistieke sector is een van de meest vervuilende sectoren. Gebleken is dat vrachtwagens tot aan de aflevering vol zijn, maar meestal (deels) leeg terugkeren. Deze traditionele benadering creëert een kloof tussen vraag en aanbod. Het resultaat is een verminderde efficiëntie en een zwaardere belasting voor het milieu. Quicargo heeft een digitaal logistiek platform ontwikkeld dat verladers en vervoerders met elkaar verbindt. Hierdoor is transport betaalbaarder en duurzamer en wordt de CO2-uitstoot meetbaar verlaagd.

Uitkomst IPCC-rapport: nu handelen

Eind vorig jaar werd het bedrijf getriggerd door de zorgwekkende uitkomst van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC). Het rapport waarschuwde dat als de mondiale temperatuur blijft stijgen, we op ramkoers zullen komen met de ernstige gevolgen hiervan. De tijd om deze ontwikkeling te stoppen raakt snel op en de boodschap is volgens Quicargo duidelijk: we moeten nu handelen. Vrachtwagens in Europa zijn verantwoordelijk voor 22% van de uitstoot van wegvervoer. De Europese Commissie verwacht dat vrachtvervoer in de periode 2010-2050 met meer dan 50% zal stijgen. 

Groene rit

Met het nieuwe initiatief kunnen bedrijven in een volledig geautomatiseerde en transparante stroom met één klik kiezen voor emissievrijtransport. Eerst zal het bedrijf zijn voetafdruk zien, dan zal ze kunnen kiezen voor ‘groene rit’. Deze rit plant de zending aan de meest duurzame route en koppelt deze indien beschikbaar met een elektrische vrachtwagen. Waar in stadslogistiek al veel elektrische vans rijden zijn er vandaag de dag nog niet veel elektrische vrachtwagens actief in ‘the middle mile’. Quicargo zal de basis leggen voor de toekomstige ontwikkelingen in elektrisch vervoer. Volgens de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is de ambitie dat in 2025 minimaal duizend vrachtwagens uitstootvrij rijden in Nederland. Tot die tijd zal de resterende uitstoot gecompenseerd worden in een gecertificeerd lokaal project. In het ‘groene dashboard’ kan het bedrijf (de verlader) hun duurzame prestaties volgen en vergelijken met de benchmarks in de sector.

Meer dan 400 vervoerders aangesloten bij bedrijf

Met een netwerk van meer dan 400 vervoerders wil Quicargo hierop inspelen. Eerder deed het bedrijf al een pilot om te analyseren hoe belangrijk huidige klanten het vinden om hun logistieke keten te verduurzamen. Dit in samenwerking met Cityhub (voornamelijk actief in elektrische stadslogistiek). Uit het experiment blijkt dat er veel interesse is, maar niet tegen elke prijs. In veel gevallen zijn bedrijven echter bereid concessies te doen op het gebied van bijvoorbeeld levertijden en de verdeling van ladingen over meerdere vrachtwagens. Het doel is om in 2025 30% van de nationale zendingen emissievrij te hebben. Dit is een echte stap op weg naar het behalen van de Europese klimaatdoelen. 

Ontwikkelingen in de logistieke sector

Een ander initiatief waar Quicargo, mede dankzij de investering, aan werkt is ‘QC Hub’. Dit is software die het MKB in staat stelt om hun logistieke activiteiten op een eenvoudige, duurzame en transparante manier te controleren en te bewaken.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven