Gerelateerd nieuws

NOVENCO Clear Choice overdrukinstallatie

Een NOVENCO Clear Choice overdrukinstallatie zorgt ervoor dat de trappenhuizen in woontorens rookvrij blijven bij een brand, waardoor bewoners voldoende tijd hebben om veilig te vluchten.

Bij het ontwerp en de uitvoering van een overdrukventilatiesysteem moet er rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat deuren geopend of gesloten kunnen zijn tijdens een evacuatie. Om te voorkomen dat rook het trappenhuis binnendringt, moet er bij gesloten deuren een overdruk van 50 Pascal worden gehandhaafd. Wanneer een deur op de brandverdieping wordt geopend, moet er een luchtstroom door de deuropening ontstaan, vanuit de overdrukruimte naar de verdieping. De overgang van overdruk naar luchtstroom en andersom moet binnen 3 seconden plaatsvinden om rookverspreiding te voorkomen.

Een andere uitdaging bij hoge gebouwen is het schoorsteeneffect dat optreedt in de trappenhuizen en verticale schachten, vooral in de winter. Hierdoor ontstaan drukverschillen tussen de onder- en bovenzijde van het trappenhuis. Een goed ontworpen overdrukinstallatie is in staat deze effecten te beheersen.

Nieuwe norm: NEN 6092

Vanaf 2023 wordt de NPR 6095-2 praktijkrichtlijn vervangen door de NEN 6092, waarin de ontwerpeisen en meetmethoden voor overdrukinstallaties in trappenhuizen worden beschreven, inclusief specifieke eisen voor hoogbouwprojecten. Deze herziening is bedoeld om meer eenduidige oplossingen te bieden.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven