Gerelateerd nieuws

Primeur: Cartesius Utrecht is de eerste Health of Health gebiedsontwikkeling

Cartesius Utrecht heeft de primeur als de eerste ‘Heart of Health’ gebiedsontwikkeling. Cartesius onderschrijft in al haar facetten de pijlers uit de onlangs gelanceerde en internationale regiopositionering van Utrecht, the Heart of Health. Tijdens vastgoedbeurs Provada werd het moment officieel gevierd. Utrecht is het kloppend hart van de gezonde samenleving en heeft als missie om als regio een duurzame, positieve verandering teweeg te brengen. De Heart of Health visie omvat een wereld waarin mensen een beter leven kunnen leiden, met meer voldoening en in een leefomgeving die hun welzijn bevordert. Cartesius Utrecht, een duurzame stadswijk met circa 3.000 woningen, is geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, plekken op de wereld waar mensen langer gezond en gelukkig leven. 

 

In deze woonwijk zijn hard- en software leidend om een gezonde mens en een gezonde leefomgeving te faciliteren. Dit wordt met behulp van de wetenschap en door de gebiedsontwikkelaars Ballast Nedam Development en MRP vormgegeven. De resultaten worden met wetenschappelijke partners gemeten en indien mogelijk toegepast. Samen met regio Utrecht worden andere gebiedsontwikkelingen opgeroepen zich ook aan te sluiten bij de Heart of Health beweging van Utrecht.

 

Michiel Dijkman, directeur Economic Board Utrecht: “Utrecht is het kloppende hart van een gezonde samenleving. Gezonde mensen leven in een gezonde leefomgeving. Onze bedrijven en instellingen hebben alles in huis om het meest bij te dragen aan een gezonde(re) wereld. Een project als Cartesius, een bluezone in een stad waar mensen 5 jaar gezonder oud worden, is een fantastisch concreet voorbeeld van die ambitie. Én dat ook nog door een mooie samenwerking van EBU-leden vanuit het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Daar mogen we trots op zijn.”

Utrecht is gelegen in het hart van één van de meest competitieve regio’s van Europa. Als thuisbasis voor innovatiegerichte bedrijven, kennisinstellingen op wereldniveau, vooruitstrevende overheden en knappe koppen, hebben we onze plaats op wereldniveau verdiend. We hebben de competenties, middelen en ondersteuning in huis om voor iedereen een gezondere en meer duurzame wereld te creëren. Cartesius is een gebiedsontwikkeling die daar perfect bij past” 

 

Onno Dwars , CEO Ballast Nedam Development: “Het consortium heeft met Cartesius de toon gezet in 2017 toen we de tender wonnen met het Cartesius Concept voor Healthy Urban Living. Cartesius is niet alleen uniek voor Utrecht of Nederland maar ook daarbuiten en zal internationaal nieuwe standaarden zetten. In elk facet van de ontwikkeling passen wij de lessen toe die vanuit wetenschap onderbouwd zijn en voegen we nieuwe inzichten toe. De gezonde mix van verschillende woningen en voorzieningen zullen bijdragen aan een gezonde, duurzame en groene nieuwe stadswijk in Utrecht”

 

De eerste Cartesianen wonen sinds dit voorjaar in Cartesius

De verkoop en bouw van Nicoya, de tweede fase van de gebiedsontwikkeling Cartesius, start in het voorjaar van 2023. In de tweede fase worden 770 woningen gerealiseerd waarvan 165 sociale huurwoningen. Het CAB wordt de ‘huiskamer van de wijk’ en zal onder andere bestaan uit een supermarkt met een breed biologisch assortiment, horeca en werkplekken voor creatieve bedrijven. Het Cartesius Park wordt een groene oase midden in de wijk. In de eerste fase van de wijk zijn dit voorjaar de eerste bewoners van de middenhuurwoningen in hun nieuwe woningen getrokken.

 

Paul Trip, Special Advisor Development bij MRP: “Wij zijn trots dat we als eerste gebiedsontwikkeling in Nederland het Hearth of Health endorsed logo kunnen voeren. In Cartesius is verbinding, als een van onze pijlers voor de nieuwe stadswijk, onmisbaar voor een langer gelukkig en gezond leven. Wij vinden het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke ontmoetingen te stimuleren en te faciliteren. Daarom wordt er nu al gestart met de gebiedsvereniging Cartesius. Samen met de Metropool Utrecht worden andere gebiedsontwikkelingen opgeroepen zich ook aan te sluiten bij de Heart of Health beweging van Utrecht

 

Start bouw tweede fase en verkoop Nicoya in Cartesius Utrecht

De verkoop van de koopwoningen van de tweede fase van de gebiedsontwikkeling ‘Nicoya’ is in april gestart. Nicoya is ontwikkeld door MRP en Ballast Nedam Development onder architectuur van Paul de Ruiter Architects met binnentuin landschapsarchitectuur van Donker Design en het stedenbouwkundig plan is van de hand van Mecanoo. In de grootschalige gezonde gebiedsontwikkeling Cartesius in Utrecht, naast station Zuilen, komen circa 3.000 woningen variërend van sociale huur en starterswoningen tot grote appartementen en luxe stadswoningen.

 

www.Cartesius-Utrecht.nl

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven