Gerelateerd nieuws

Projecten die de industriële warmtehuishouding verduurzamen

Om de industriële warmtehuishouding te verduurzamen werken we aan verschillende projecten. Dit doen we samen met eindgebruikers, leveranciers en andere partners. Ontdek met welke projecten we nu bezig zijn.

STEPS: industriële warmtepomp voor stoomproductie

In het STEPS-project ontwikkelen we een warmtepomp op basis van pentaan die tot 6 bara stoom kan maken. Dit is een tweetraps compressiesysteem waarbij we restwarmte kunnen toepassen op zowel lage temperatuur (60°C) als gemiddelde temperatuur (100°C). STEPS wordt uitgevoerd door een groot industrieel consortium.

CRUISE: kostenreductie industriële warmtepompen

In het CRUISE-project werken we nauw samen met eindgebruikers en techleveranciers om 50 procent investeringsbesparing te realiseren voor industriële warmtepomptechnologie. Deze technologie produceert warmte voor industriële toepassingen op een rendabele manier door hergebruik van restwarmte en (duurzame) elektriciteit. We kunnen deze technologie sectoroverschrijdend toepassen en grote energiebesparingen bieden. Het kostendoel ligt tussen 150 en 200 euro per kW.

PCM Scale-up: ontwikkeling van PCM-warmteopslag op industriële schaal

We werken in het PCM Scale-up-project samen met de eindgebruiker en systeemleverancier aan een PCM-testsysteem voor warmteopslag. Dit systeem levert kennis over de prestaties en de bijdrage van de technologie om energie te besparen in industriële processen. Ook geeft het informatie over de economische haalbaarheid en voorwaarden voor optimaal gebruik van deze technologie.

Low Capex industriële warmtepomp

Samen met eindgebruikers en technologie- en systeemleveranciers werken we aan het ontwikkelen en testen van een gereduceerd Capex warmtepompsysteem. Dit systeem maakt stoom (tot 5 bara) uit afvalwarmtebronnen van 50˚C tot 80˚C. Het heeft een thermisch vermogen van 2 MW en een kostendoel van minder dan 200 euro per kW thermisch vermogen. We bereiden demonstratieprojecten voor in de voedings-, papier- en chemische industrie.

Taste: ThermoAcoustic high temperature STeam producing heat pump

Het TASTE-project is een samenwerking tussen ons en Bronswerk Heat Transfer, Howden Thomassen Compressors, Dow en SmurfitKappa. Samen werken we aan de ontwikkeling van een industriële thermisch-akoestische warmtepomp die stoom maakt om industriële processen aan te drijven. Deze warmtepomp wordt aangedreven door een zuigercompressor en is in staat om restwarmte van 120°C op te waarderen tot minimaal 180°C stoom.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven