Gerelateerd nieuws

90 miljoen euro voor Regio Zwolle

Rijk en Regio Zwolle investeren samen zo’n 90 miljoen euro in de regio. Het geld is verdeeld over achttien projecten die de economie, innovatie, werkgelegenheid en leefbaarheid van Regio Zwolle versterken. Waar het geld terecht komt, zien inwoners en ondernemers op de nieuwe website datdoetdedeal.nl. ‘Daarop kun je bijvoorbeeld zien hoe we de klimaatverandering aanpakken of de arbeidsmarkt toekomstbestendiger maken, zegt Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle. ‘Op de website geven we de achttien projecten elk een gezicht.’

In juli 2020 sloten het Rijk en Regio Zwolle een akkoord over de Regio Deal. Door bijdragen van gemeenten, provincies, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen gaat het uiteindelijk zelfs om een impuls van zo’n 90 miljoen euro in de groeiregio.

Innovatieve informatieborden
Om inzicht te geven in die projecten staan op datdoetdedeal.nl foto’s en beschrijvingen van elk project. Neem bijvoorbeeld het project ‘Station Steenwijk als mobiliteitspunt en Smart Mobility en Smart Hospitality’. Gemeente Steenwijkerland gaat samen met onder andere gemeente Westerveld toeristen beter verspreiden over Nationaal Park Weerribben-Wieden en omgeving. Daarnaast zijn ook ondernemers, inwoners en wijkverenigingen bij het project betrokken. Dankzij de Regio Deal zien toeristen straks als ze aankomen op het verbouwde NS-station Steenwijk via een app of innovatieve informatieborden bijvoorbeeld dat het op dat moment erg druk is in Giethoorn. Vervolgens kunnen ze de keuze maken om via deelfietsen en -auto’s eerst uit te wijken naar andere toeristische trekkers zoals Kalenberg, Sint Jansklooster of Belt-Schutsloot.

Wateroverlast
Een ander voorbeeld van een Regio Deal-project is het Azaleapark in de Zwolse wijk Assendorp. De jarendertigwijk bestaat uit veel steen en is daardoor kwetsbaar voor wateroverlast. Vanuit de Regio Deal krijgt het park een facelift en komt er een ondergrondse waterverbinding tussen de Zwolse wijken Assendorp en Hanzeland. In Hanzeland is namelijk wel genoeg plek om het overtollige regenwater af te voeren. In het nieuwe ontwerp, dat gemeente Zwolle in samenspraak met buurtbewoners heeft gemaakt, is ook meer ruimte voor planten en bomen in het park, die verkoeling geven in hete zomers als die van 2022.

Boerderij van de toekomst
Een momenteel erg actueel project is de Future Farm – Kennis & Innovatiehub in Lutten. Om de stikstofproblematiek voor te zijn, bouwt Erik Back aan de boerderij van de toekomst. Dat doet hij door te verduurzamen. Zo maakt hij bijvoorbeeld veevoer van eendenkroos. De rundveehouderij wil het circulaire voorbeeld zijn voor collega-ondernemers in Regio Zwolle.

Volgens Back moet de agrarische sector de komende jaren grote stappen zetten om nieuw perspectief te krijgen op een economisch goed verdienmodel. ‘Wij willen dat meer boeren in Regio Zwolle overgaan op circulair ondernemen’, zegt Back. ‘Dat is goed voor de economie en het milieu en het draagt bij aan het proeftuin-imago van Regio Zwolle.’

Benieuwd naar de impact van alle achttien projecten van de Regio Deal? Kijk dan op www.datdoetdedeal.nl. Naast foto’s en informatie zullen er ook video’s beschikbaar komen over de verschillende projecten.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven