Gerelateerd nieuws

UP Offices: complete renovatie van 18.000 m2 kantoorruimte

Op dit moment werkt KOERS Amsterdam samen met 4Some Technisch Beheer aan de complete renovatie van UP Office Building aan de Amsterdamse Piet Heinkade. Een circa achttienduizend vierkante meter tellend, beeldbepalend kantoorgebouw, met een fantastisch uitzicht over het IJ. Een mooie klus, met een al even mooi aantal uitdagingen. Projectmanager Frank Beemster van KOERS en Cazimir Boon van CBRE Development Services vertellen er graag meer over.

Bij deze renovatie worden in de loop van een aantal jaren alle 16 kantoorvloeren gestript. Vervolgens worden ze opgeknapt en voorzien van nieuwe E- en W-installaties. Cazimir Boon: “Namens investeerder CBRE Investment Management (CBRE IM) is CBRE Development Services ingeschakeld om het projectmanagement van dit project te verzorgen. UP Office Building dat omstreeks 2002 is opgeleverd, wordt hierbij gefaseerd gerenoveerd om weer aan de hedendaagse comfort- en duurzaamheidseisen te voldoen’.”

Aanbesteding na tender

De opdracht werd na een tender vergund aan 4Some Technisch Beheer voor het installatietechnische deel en aan KOERS Amsterdam voor het bouwkundige deel. Dat 4Some daarbij ook verantwoordelijk werd voor de totale bouwcoördinatie was een gevolg van het feit dat het installatietechnische deel van de aanneemsom aanzienlijk groter was dan het bouwkundige deel.

Cazimir Boon: “Dat zie je niet zo vaak, want meestal vervult de bouwkundige aannemer de coördinerende rol. In dit geval is de installatiecomponent aanzienlijk groter, waardoor het logischer is om het project vanuit de installatietechniek te benaderen en tevens te coördineren.”

Rol KOERS

Frank Beemster: “Het is voor ons een prachtig, uitdagend project op een prachtplek. Een mooie omvang ook. We hebben nu net de tweede verdieping afgerond, dat was in totaal 1.000 vierkante meter. De echte hoogbouwverdiepingen zijn kleiner, zo’n 750 vierkante meter. Wij slopen het bestaande inbouwpakket en stucen het beton weer mooi glad. Ook verzorgen we het complete schilderwerk. Daarnaast zorgen we voor de brandveiligheid, door de bestaande brandwerende doorvoeren tussen de compartimenten na te lopen en af te dichten. Wij herstellen in dat kader ook de afdichtingen tussen de glazen vliesgevel en de verdiepingsvloeren, zodat het weer helemaal brandveilig wordt. Verder vervangen we de kozijnen naar de schachten door nieuwe kozijnen met brandwerende deuren.”

Samenspel

De bouwkundige werkzaamheden worden daarbij, zo te zeggen, tussen de installatietechnische werkzaamheden door gedaan. Cazimir Boon: “Het vergt vooral een soepel samenspel van de bouwer en de installateur. In het begin, bij de 6de en 7de verdieping was dat lastig. Bij de daaropvolgende verdiepingen, de 14de en de 15de ging het al een stuk beter. Daarna, met de 16de, de 8ste en de 2de verliep alles heel soepel. Nu weet iedereen hoe de hazen lopen en weten partijen wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Het lastige is dat zo’n team van bouwers en installateurs nog nooit met elkaar heeft samengewerkt en dan is de scope van de verschillende werkzaamheden soms niet helemaal duidelijk. Zo worden de vloeren die aangepakt moeten worden, opgeleverd met het inbouwpakket er nog in. Na de eerste sloopwerkzaamheden komt de installateur om aan te geven wat er nog meer weg zou moeten. Het gaat daarbij vaak om niet zichtbare delen boven het plafond. Dat was even aftasten in het begin. Dat is inmiddels helemaal helder. Nu is het geheel een geoliede machine geworden.”

Uitdaging

Een andere, flinke, uitdaging bij dit project is dat er per keer een vloer wordt gedaan, terwijl de boven- en onderliggende vloeren gewoon in gebruik blijven als kantoorruimte. Cazimir Boon: “Dat vergt van KOERS en 4Some dat ze geluidsoverlast bij hun werkzaamheden tot een minimum moeten beperken en er ook voor moeten zorgen dat de afvoer van sloopmateriaal en de aanvoer van bouwmateriaal zo weinig mogelijk overlast oplevert. Dat was in coronatijd vrij makkelijk, omdat niemand toen naar kantoor kwam. Maar dat is nu iets lastiger. Maar zoals gezegd, het project en de onderlinge samenwerking verlopen inmiddels erg soepel.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven