Gerelateerd nieuws

Van oud datacentrum naar groene oase met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Herontwikkelingsplan voor stedelijk wonen in groene buurt

Nu staat er nog een leegstaand datacentrum, maar eind 2025 verrijst een complex van vier woongebouwen aan de Naritaweg 52 in Stationskwartier Sloterdijk, Amsterdam. Woningstichting Eigen Haard en bouwende projectontwikkelaar VORM acquireerde het datacentrum in april 2024. Een concreet ontwerp is in sneltreinvaart tot stand gekomen door VORM, MOOI Ontwikkelt en architect Van Wilsum van Loon. Het plan omvat een gemengd programma van 300 nieuwbouwwoningen, waarvan 70% in het betaalbare segment. Eigen Haard en de ontwikkelcombinatie van VORM & MOOI Ontwikkelt sloten op de grootste vastgoedbeurs van het jaar de ontwikkelovereenkomst voor 156 sociale huurwoningen. Ook tekenden de gemeente Amsterdam en de ontwikkelcombinatie de afsprakenbrief.

De herontwikkeling – naar ontwerp van Van Wilsum van Loon Architectuur en BOOM Landscape – krijgt een gemengd programma van sociale huur, betaalbare koop en vrije sector koopwoningen. Er is keuze uit twee-, drie-, en vierkamerwoningen met ruime balkons en terrassen. “Na een intensieve samenwerking ligt er in een korte tijd een mooi plan”, stelt Hans Meurs, CEO van VORM. “Hier is straks plek voor gezinnen, senioren, starters en doorstromers. Ontzettend belangrijk in het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen in onze hoofdstad. We kunnen woningzoekenden niet langer laten wachten. Ik ben trots op de snelheid waarmee we dit plan binnen enkele maanden tot dit punt hebben gebracht.”

Ook betaalbare koop
Naast de sociale huurwoningen, kent het plan 20% sociale koopwoningen en 30% koopwoningen in de vrije sector. Bob Sanders, eigenaar van MOOI Ontwikkelt: “door herontwikkeling en intensivering van deze locatie zijn we in staat om naast sociale huurwoningen ook betaalbare koopwoningen te realiseren met twee of drie kamers en grote buitenruimtes. Hierop zit de Amsterdamse woningmarkt echt te wachten. Uniek in het plan zijn de splitlevel woningen op de begane grond. Deze krijgen een vier meter hoge woonkeuken aan de buitenruimte.”

Eigen Haard en VORM, die eerder dit jaar samen het datacentrum kochten, sloten op de PROVADA de ontwikkelovereenkomst voor de ontwikkeling en realisatie van de 156 sociale huurwoningen in het plan. De woningen bestaan uit twee- en driekamerwoningen en dragen bij aan de doorstroming in Nieuw-West en de verlichting van de woondruk in Amsterdam. Nicole de Vrij, directeur Ontwikkeling & Zakelijk beheer van Eigen Haard (voorstel): “Met deze twee- en driekamerwoningen in de sociale huur kunnen we veel doelgroepen, van starters tot kleine gezinnen, huisvesten op een superlocatie in Sloterdijk. Deze woningen zijn in Amsterdam heel hard nodig. We zijn dan ook heel blij met de samenwerking die we met VORM zijn aangegaan. Deze gezamenlijk aankoop laat zien dat, door de krachten te bundelen in de verwerving van locaties, ingewikkelde projecten toch haalbaar gemaakt kunnen worden. En dat is zeker in deze tijd, waarin we moeten blijven bouwen, ontzettend belangrijk.”

Groene buurt
De binnentuin van circa 1.200 m2 vormt een groene oase van rust in de stad. Het wordt een echte “wilde tuin” met inheemse beplanting. Een versterking van de biodiversiteit in de stad en een aantrekkelijk uitzicht vanaf de ruime terrassen en balkons. Met de aanleg van waterbufferende wadi’s en de infiltrerende binnentuin in de volle grond, is het project voorbereid op klimaatverandering.

Afgelopen maanden maakte het ontwerpteam in overleg met het Planteam en Supervisor van Sloterdijk een ambitieus schetsontwerp voor de gebouwen en het landschap. Met de goedkeuring van het Schetsontwerp, steunt de gemeente Amsterdam het plan van VORM en MOOI, en is de Afsprakenbrief tussen de partijen getekend. Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam: “We hebben de wind nog steeds niet mee in de woningbouw en elke woning telt. Het is daarom echt goed nieuws dat er zo snel voor deze plek een ontwerp is gemaakt. Op de Naritaweg komen woningen voor alle Amsterdammers, zowel wel sociale huur, betaalbare koop en vrijesectorwoningen. Hier komt een mooi stuk groene stad bij.”

Planning
De aankomende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Volgens prognose start de realisatie van de woningen eind 2025.

Het ontwerpteam van VORM en MOOI ontwikkelt bestaat uit Van Wilsum Van Loon Architectuur en Stedenbouw, BOOM Landscape, Buro Bouwfysica, Vocon, Wolf&Dikken, IGG, Donkergroen, Hesto en Eefje Voogd Makelaardij. Bij de overeenkomsten zijn VORM en MOOI Ontwikkelt bijgestaan door Hermans&Schuttevaer (juridisch) en PWC (fiscaal).

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven