Gerelateerd nieuws

Forse daling aantal geclaimde bedrijfsbranden

Het aantal geclaimde bedrijfsbranden daalt fors, van 3.878 in 2020 naar 3.351 vorig jaar. De afname met ruim 500 claims (13 procent) past in een trend die al sinds 2017 zichtbaar is. Dat blijkt uit de derde Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars.

Het Data Analytics Centre van het Verbond schrijft de gunstige ontwikkeling toe aan brandpreventie waarvoor overheid, verzekeraars, brandweer en de Brandwondenstichting al jaren aandacht vragen. “Dit is goed nieuws, vooral omdat we dezelfde dalende trend al zien bij woningbranden”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

Checklistbrand.nl

Op de website Checklistbrand.nl kunnen ondernemers informatie over brandoorzaken vinden en zelf een risicoscan uitvoeren. “Ook het door het Verbond en Brandweer Nederland opgestelde visiedocument Brandveilig ondernemen zou verplichte kost moeten zijn voor iedere ondernemer”, meent Weurding. “Met soms heel simpele maatregelen kun je het risico beperken. Zet een afvalcontainer bijvoorbeeld niet tegen de muur van je zaak, maar op veilige afstand.”

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van de bedrijfsbranden die in de Risicomonitor Bedrijfsbrandenworden genoemd, blijven kortsluiting (20 procent van de claims), menselijk handelen (14 procent van de claims) en vermoeden van brandstichting (13 procent). Bij ruim een kwart van de branden (28 procent) is de oorzaak onbekend.
De meeste schade vond plaats in de agrarische sector (denk aan stalbranden), gevolgd door winkelpanden en opslagbedrijven.

Bouwmateriaal

Het Verbond vraagt in een position paper ook aandacht voor de brandveiligheid van bouwmaterialen. De voorschriften op dit punt moeten strenger, meent Weurding. “We hebben in Londen gezien hoe de Grenfell Tower in 2017, mede door onveilig bouwmateriaal, binnen de kortste keren in de as werd gelegd, met 72 doden tot gevolg.”
De veiligheidseisen moeten volgens het Verbond aanmerkelijk strenger dan het kabinet nu voorstelt. Helemaal nu er ook steeds vaker zonnepanelen op daken en op gevels worden geplaatst.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven