Gerelateerd nieuws

Beursnieuwkomer Bosch Energy and Building Solutions gaat voor langetermijnrelatie en zeer hoge servicegraad 

Opdrachtgever houdt na fusie dezelfde vertrouwde gezichten 

 

Bosch Energy and Building Solutions BV is per 1 april actief op de Nederlandse markt en ontstaan na de fusie tussen Bosch Energy and Building Solutions en Hacousto Protec. De nieuw gevormde onderneming wordt op het FireSafety & Security Event 2023 voor het eerst, officieel gepresenteerd. Vice President en Managing Director Arno Janssen en Vice President Dirk van Atten zijn enthousiast. “Samen kunnen we onze opdrachtgevers in heel Nederland beter bedienen en nóg servicegerichter werken.” 

Bosch Energy and Building Solutions levert onder de handelsnamen Bosch en Hacousto Protec een totaalpakket van innovatieve, connected oplossingen op het gebied van veiligheid, beveiliging en smart buildings. Van complexe meldkameroplossingen en systeemintegratie met klantenteams op locatie tot en met gestandaardiseerde oplossingen, diensten (ook op afstand) en systemen. De nieuwe organisatie biedt een geïntegreerd netwerk waarbij iedere type opdrachtgever te maken heeft met één aanspreekpunt, gespecialiseerde teams met focus op specifieke uitdagingen en behoeften van de klant.

De fusie is een gevolg van de overname eind 2021 van Protec Fire and Security Group door Bosch. Met de overname zijn ook alle vestigingen van Hacousto Protec in Nederland onderdeel geworden van het Bosch-concern. 

Voor de huidige opdrachtgevers verandert er weinig. Janssen en Van Atten: “Zij houden dezelfde contacten, krijgen dezelfde monteurs over de vloer en zien de vertrouwde gezichten die ze al jarenlang kennen. Dat is belangrijk, omdat we langdurige relaties hebben met onze klanten en daardoor een vertrouwensband met onze opdrachtgevers hebben opgebouwd.” 

Logische keuze

Van Atten: “Hoewel we wel van elkaars bestaan wisten, kwamen we elkaar in de markt niet zo vaak tegen. Wel gebeurde het soms dat we voor dezelfde opdrachtgever aan het werk waren, maar dan via andere kanalen.” Janssen: “De twee partijen passen goed bij elkaar. Het samengaan is dan ook een logische keuze. Het is geen overname maar een fusie tussen gelijkwaardige partners. In de voorbereiding hebben we vanuit de markt geredeneerd: aan welke specifieke kennis en kunde heeft de opdrachtgever behoefte? Op die basis hebben we marktclusters, of businesslines zoals wij het noemen, per handelsmerk gedefinieerd.”

Janssen: “De fusie is zeker niet uit nood geboren. Integendeel. Er is sprake van twee financieel zeer gezonde partners en loyale opdrachtgevers met wie we vaak al tientallen jaren zaken doen. Ook in de nieuwe constructie gaan we voor een langetermijnrelatie.” Qua personeelsbestand zijn de fusiepartners van dezelfde omvang. Met de samengang ligt het totaalaantal medewerkers boven de vierhonderd. Hierdoor heeft de organisatie een solide basis voor klanten om zaken met ons te doen.

Teams

De Field Service Technici van Bosch en Hacousto werken samen in gemengde serviceteams. Van Atten: “Ze maken optimaal gebruik van elkaars kennis, kunde en ervaringen en natuurlijk profiteert de opdrachtgever hiervan. Wij kenden al een enorm hoge servicegraad, en door de nieuwe samenstelling van de teams kunnen we opdrachtgevers in heel Nederland nóg veel beter bedienen. In onze nieuwe organisatie is ongeveer de helft van de ruim vierhonderd medewerkers actief als Field Service Technicus. Dit geeft aan hoe belangrijk dienstverlening is binnen onze organisatie.”

De fusie heeft volgens Van Atten vooral gevolgen voor de interne bedrijfsvoering. “Denk bijvoorbeeld aan administratieve en ICT-systemen. En natuurlijk moeten ook de bedrijfsculturen worden samengevoegd. Zo’n 1,5 jaar geleden besloten we ruim de tijd te nemen voor het fusieproces, ook om de organisaties aan elkaar te laten wennen. We wilden niet overhaast te werk gaan en zien nu dat we op de goede weg zijn om één organisatie te worden.” 

Bosch en Hacousto

Bosch en Hacousto zijn technische bedrijven met een lange geschiedenis. Bosch bestaat zelfs al sinds 1886 en heeft een hoge naamsbekendheid verworven door zijn automotive technologieën en huishoudelijke producten.

Hacousto, wat staat voor Haagse akoestische en technische ondersteuning, was in 2000 onderdeel geworden van branddetectie- en beveiligingsspecialist Protec en meer technisch gericht. De oorsprong van de dienstverlening ligt bij kerken, technisch complexe vraagstukken. En dat zit nog steeds in de kern van het bedrijf. 

Betrouwbare partner 

Bosch Energy and Building Solutions BV is een betrouwbare partner in adviseren, implementeren en beheren van connected en geïntegreerde totaaloplossingen met als doel de veiligheid, het comfort en de efficiency van gebouwen en objecten te vergroten. De onderneming is integrator en dienstverlener met maatwerk- en standaardoplossingen op het gebied van veiligheid, beveiliging, smart buildings, gebouwautomatisering en incidentmanagement. Ze zijn actief voor de overheid, industrie, transport en infra, waar veelal specialistische kennis vereist is. Maar ook voor commerciële gebouwen implementeren zij gebouwgebonden oplossingen. Om voor de eindgebruikers een passende oplossing te realiseren, worden altijd betrouwbare producten gebruikt. Als merkonafhankelijke systeemintegrator maakt Bosch Energy and Building Solutions daarbij gebruik van tal van andere productmerken. De betrouwbaarheid uit zich ook in leveringszekerheid. Van Atten: “Dat is belangrijk in verband met deadlines die gelden voor projecten. Als een bepaald essentieel onderdeel ontbreekt, kan een project geen doorgang vinden, met alle gevolgen van dien. Daarom zorgen we ervoor dat we altijd voldoende componenten inkopen en uit voorraad leveren. Zo wordt de leveringszekerheid gewaarborgd.”

Vakkundige integratie

Als merkonafhankelijke systeemintegrator biedt Bosch Energy and Building Solutions BV betrouwbare, innovatieve en toekomstbestendige oplossingen en diensten. Na gedegen advies en maatontwerp volgt vakkundige integratie van de oplossingen in de omgeving van de klant. Via het Service Operation Center worden diensten geboden zoals performance-, beschikbaarheid-, securitymonitoring en beheer op afstand. Een voorbeeld van volledige systeemintegratie is winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, wat is ingericht met een brandmelding- en ontruimingssysteem, inbraakdetectie, intercom en achtergrondmuziek, alles ondergebracht in één overkoepelend systeem. Bij industrieel complex Chemelot in Limburg is systeemintegratie toegepast in verband met de zeer complexe regelgeving op het gebied van veiligheid en calamiteiten. Alle veiligheids- en beveiligingssystemen zijn gekoppeld in één scenariogedreven platform, waarmee incidentprotocollen geautomatiseerd worden afgehandeld, zodat de centralisten op de meldkamer efficiënt begeleid worden bij elke calamiteit.

Van Atten: “Een ander mooi voorbeeld van een gerealiseerd project zijn de Brabanthallen in Den Bosch. Hier hebben we een specifieke veiligheidsoplossing met evacuatiesysteem gerealiseerd, met behoud van bestaande geluidslijnen. Het systeem voldoet volledig aan de wettelijke certificering en is in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers: de gemeente Den Bosch als vergunningverlenende en toezichthoudende partij en de installateur als uitvoerende partner. In de planning is rekening gehouden met de evenementen. Bezoekers van de Brabanthallen mochten absoluut geen hinder van het werk ondervinden.”

____________

Businesslines

Om de dienstverlening zo goed mogelijk af te stemmen op specifieke wensen en eisen van opdrachtgevers, is deze ondergebracht in verschillende businesslines: ABDO Airports, Key Accounts, Industry, Security, Safety, Business Solutions en Services Business. Deze worden ondersteund door de serviceorganisatie CBX voor implementatie en beheer. Iedere businessline heeft daarbij zijn eigen expertise en kennis. Enerzijds is er een verdeling op basis van specifieke branches, waarbij speciale (inhouse) klantenteams beschikken over de juiste kennis en kunde om de klant volledig te kunnen ontzorgen. Anderzijds is er een verdeling op het gebied van domeinen. Hierbij zorgen de safety- en/of securityexperts voor een adequate invulling van de veiligheids- en/of beveiligingsvraagstukken van diverse opdrachtgevers.

Handelsnaam Hacousto Protec: Safety, Security en Business Solutions

Hacousto Protec treedt op als specialist op gebied van veiligheid en beveiliging. Daarbij ontwerpen, implementeren en beheren zij hoogwaardige, innovatieve safety- en securityoplossingen voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Handelsnaam Bosch: Services Business

Op het gebied van connectiviteit en remote services biedt Services Business een uitgebreid portfolio connectiviteitsoplossingen aan, zodat u in geval van brand, inbraak of andere calamiteiten snel geïnformeerd wordt door de meldkamer.

Bosch Energy and Building Solutions is op de FireSafety& Security 2023 te vinden op standnummer K.17

Handelsnaam Bosch: ABDO, Airports, Industry  en Key Accounts

Met langdurige partnerschappen worden eindgebruikers volledig ontzorgd, door een gespecialiseerd (inhouse) klantenteam. Bosch ontwerpt, realiseert en beheert hoogwaardige en geïntegreerde totaaloplossingen op het gebied van gebouwgebonden technologieën.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven