Gerelateerd nieuws

Bouwflix – Ervaar de bouwplaats digitaal

Docenten, studenten en bouwpraktijk ervaren een kloof tussen de bouwkundige aan het bureau en de vakman/vrouw op de bouwplaats. De beginnende bouwkundige heeft een grote afstand tot de bouwplaats, en kan zich daardoor moeilijk staande houden in contacten met aannemers en uitvoerders.

Ervaring op de bouwplaats zorgt ervoor dat studenten zich kennis eigen maken. Maar vanuit onderwijskundig en praktisch oogpunt is het ervaren van de bouwplaats voor grote groepen studenten ingewikkeld. Met het initiatief van het online videoplatform Bouwflix wordt de ervaring van de bouwplaats naar de studenten gebracht. De combinatie met tekenwerk zorgt dat de student een beter beeld krijgt van de bouwkundige elementen die hij of zij tekent.

Groeiend aantal video’s
Met Bouwflix wordt de praktijk naar de student gebracht door middel van video’s van verschillende bouwprojecten met de bijbehorende tekeningen en informatie. Op dit moment zijn er al verschillende projecten te vinden op Bouwflix. Maar net zoals bij ‘Netflix’ kan het platform eindeloos groeien, waarbij nieuwe initiatieven en bouwmethoden kunnen worden toegevoegd. Het platform zal zich de komende tijd uitbreiden met nieuwe projecten en bouwmethoden. Hierdoor kunnen studenten veel bouwprocessen ervaren alsof ze op excursie zijn of stage lopen op de bouwplaats. Het project is een voorbeeld van onderwijsvernieuwing waarbij studenten stof op een dynamische manier krijgen aangeboden.

Het platform is ontwikkeld door een combinatie van studenten van de IT opleiding van Inholland. Veel van de videocontent is gemaakt door bouwkunde studenten. Vanuit het werkveld zijn er verschillende aannemers en architecten betrokken bij Bouwflix. Er is daarmee in de komende jaren voldoende materiaal om het platform te vullen met interessante projecten en nieuwe bouwmethoden. Met de lancering van de website www.bouwflix.nl kunnen zowel studenten als docenten, de bouwplaats, processen en constructies nu digitaal ervaren. De website is toegankelijk met behulp van je NetID. Kijk gerust eens rond op de website en laat Bouwflix via info@bouwflix.nl weten wat je ervan vindt!

Meer informatie
Bouwflix is met financiering van een Comenius fellowship beurs ontwikkeld door de TU Delft en Hogeschool Inholland. Het platform met verschillende video’s van bouwplaatsen is opgezet om de kloof tussen theorie en praktijk in de bouw te verkleinen.

Al geruime tijd werden er op een aantal Bouwplaatsen in Delft door de TU timelapse video’s gemaakt. Ongeveer 2 jaar geleden heeft Petra Diesfeldt (Inholland) het initiatief genomen voor Bouwflix. Het projectteam bestaat naast Petra Diesfeldt uit Thijs Otter (Inholland), Alejandro Prieto Hoces, Martin Sitorus, Pieter Vergeer en Jolien Streng (TU Delft, Bouwkunde, afdeling AE&T, Leerstoel Design of Construction (DoC)).

Link naar de website Bouwflix

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven