Gerelateerd nieuws

TBQ: brandveiligheid vergroten met Brandcheck

Voor brandveiligheid gelden strenge regels, maar veel gebouwen voldoen daar niet altijd volledig aan. TNO heeft de inspectietool Brandcheck ontwikkeld voor zorginstellingen om te kunnen aantonen dat de brandveiligheid op orde is. Dit programma wordt de komende tijd geschikt gemaakt voor andere sectoren.

Van voorschriften naar risicobenadering

In het unieke rekenmodel dat aan Brandcheck ten grondslag ligt, zijn alle te nemen bouwkundige, installatietechnische, organisatorische en culturele maatregelen tot in detail doorgerekend op hun effectiviteit. Dat is een ommekeer in het traditionele regelgestuurd denken: TNO gaat uit van bouwvoorschriften om brand te voorkomen of te vertragen maar kiest daarbij voor risicobenadering. Hoe groot precies zijn welke risico’s van elke voorziening voor brandveiligheid? En is er een goedkoper alternatief voor een voorgeschreven maatregel om brand te vertragen die minstens zo effectief is?

Internationale belangstelling

Voor de risicobenadering en de inspectietool is inmiddels internationaal grote belangstelling. Door de risico’s nauwkeurig in kaart te brengen is de brandveiligheid te vergroten terwijl onnodige investeringen worden voorkomen. De zorginstelling kan met behulp van de tool aan de brandweer of de inspectie laten zien dat de getroffen maatregelen de veiligheid afdoende waarborgen. Bij afwijking van het Bouwbesluit is aan te tonen dat het alternatief gelijkwaardig is.

Bij nieuwbouw en renovatie

Brandcheck draait op computers, tablets en smartphones en is voor zowel iOS, Windows als Android beschikbaar. De gebruiker heeft het vastgoed met alle karakteristieken in beeld en vult een vragenlijst in. De bestuurder kan daardoor aantonen compliant te zijn. Het model berekent vervolgens waar eventueel risico’s zijn en hoe die te ondervangen. De tool bewijst zijn nut bij zowel nieuwbouw als renovatie.

TBQ

Twee TNO-experts hebben het bedrijf TBQ (Tools for Building Quality) opgericht, dat zich richt op de ontwikkeling van vergelijkbare tools voor brandveiligheid in andere domeinen, zoals kantoorgebouwen, scholen, kinderdagverblijven, hotels en studentenhuizen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven