Gerelateerd nieuws

Circulair delven Prinsenhof maakt kans op Circular Award

Ons project Circulair delven Prinsenhof is genomineerd voor de Circular Awards ‘23. Op 6 februari 2023 worden deze awards uitgereikt. Uit alle aanmeldingen is een voorselectie gemaakt van meest impactvolle circulaire projecten en organisaties. Een jury bepaalt de winnaar.

 

Circulair delven: duurzame manier van slopen en bouwen

Door de komst van het nieuwe Huis der Provincie in Arnhem, is het provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A overbodig geworden. Het gebouw was moeilijk te renoveren en stond leeg. Daarom is dit gebouw gesloopt. Maar niet zomaar: we hebben gekozen voor een duurzame manier van slopen en bouwen: circulair delven.

 

Pionieren

Met dit unieke project hebben we heel bewust voor een andere, veel duurzamere aanpak gekozen. Van slopen naar circulair delven. Dat vraagt veel pionieren en samenwerking. De lessen die we hier met elkaar leren, kunnen andere partijen als voorbeeld gebruiken. Daar gaan we ons hard voor maken.

Jan Markink

gedeputeerde

Voorbeeld voor hele bouwketen

Minimaal gebruiken en maximaal hergebruiken van grondstoffen, daar draait het om in een circulaire economie. Het circulair delven van Prinsenhof is een prachtig  voorbeeld van maximaal herhebruik voor de hele bouwketen. Van lineair bouwen naar een gesloten keten; we hebben laten zien dat het kán en je er ook geld aan kan verdienen. Nu gaat het om het opschalen. 

Helga Witjes

gedeputeerde

Van sloopafval naar hergebruik voor de bouw

In 2022 is het oude kantoor zorgvuldig uit elkaar gehaald, zodat het zo goed mogelijk herbruikt kan worden. Vrijwel alle vrijkomende materialen krijgen een nieuw leven in nieuwbouw. Maar liefst 92% van het gebouw wordt opnieuw gebruikt. Zo verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen aanzienlijk, wat CO2 (koolstofdioxide) bespaart en afval vermindert.

1 op 1 hergebruik van beton

We hebben in dit project nadrukkelijk gekeken naar 1 op 1 hergebruik van beton, omdat daarmee in de praktijk nog nauwelijks ervaring is opgedaan. Om dat voor elkaar te krijgen, was een doelgebouw nodig. We vonden met gemeente Arnhem een nieuwe bestemming voor 1.050 m2 kanaalplaatvloeren, namelijk een nieuwe sporthal. De 35 jaar oude betonelementen zijn getest en blijken bijna twee keer sterker dan in 1987. Ook is een circulaire fietsenstalling ontworpen. Voor het grootste deel van het oude kantoorgebouw (7.400 m2) daagden we de markt uit afzet te vinden en boden we ruimte om te pionieren en te innoveren op het gebied van circulariteit.

Over de Circular Awards

De Circular Awards zijn prijzen voor de meest impactvolle circulaire projecten en organisaties. Ze worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze awards worden uitgereikt in vier categorieën: Business Large, Business Small, Public en Circular Heroes (personen). Het project Circulair delven Prinsenhof is geselecteerd in de categorie Public. De jury zal alle initiatieven beoordelen. Op 16 januari 2023 worden de finalisten bekend. De prijsuitreiking is op 6 februari.

Meer informatie en de hele voorselectie is te vinden op de website van de Week van de Circulaire Economie.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven