Gerelateerd nieuws

Vastgoedbeleggingsmaatschappij CORUM kondigt resultaten voor 2023 aan die opnieuw boven de doelstellingen liggen

De vastgoedbeleggingsfondsen van CORUM hebben in 2023 rendementen behaald van 6,06% (CORUM Origin), 5,40% (CORUM XL) en 5,67% (CORUM Eurion), waarmee ze ook het afgelopen jaar hun rendementsdoelstellingen hebben overtroffen. Bovendien is de waarde van de vastgoedportefeuilles over het geheel genomen stabiel gebleven in 2023, zo is gebleken uit de jaarlijkse taxatie van de activa.

Voor beleggers zal 2023 het omslagpunt zijn geweest van een periode die in 2022 begon met de stijging van de rente als gevolg van de inflatie. Terwijl de Nederlandse overheid eind 2021 staatsleningen verstrekte tegen een 10-jaarsrentetarief van -0,12%, steeg deze rente naar 2,82% eind december 2022 en bereikte een hoogtepunt van 3,31% begin oktober 2023. Sindsdien is het gedaald naar 2,27% op 31 december 2023, in lijn met de daling van de inflatie (met nog een piek van 8% in februari 2023, bedroeg de inflatie afgelopen december 1,2%). Door het beleid van hoge rentetarieven om de inflatie te bestrijden, zullen sommige landen in de eurozone een recessie doormaken (bijvoorbeeld Oostenrijk, waar de inflatie in 2023 7,88% bedroeg tegen 2,9% voor de eurozone, het land is in een recessie terechtgekomen na een daling van de economische groei van -1,4% in het tweede kwartaal van 2023 en vervolgens -1,8% in het derde kwartaal van 2023).

De stijging van de rente heeft een impact gehad op ons leven als consument, maar ook op het gedrag van spaar- beleggingsproducten in 2023.

Vastgoedfondsen van CORUM keren hun beleggers meer uit dan de jaarlijkse doelstellingen

Bij oprichting is voor alle drie de vastgoedfondsen van CORUM een jaarlijkse rendementsdoelstelling vastgesteld, die aan de beleggers is bekendgemaakt. Sindsdien hebben ze deze elk jaar behaald of overtroffen. Zo ook in 2023, de beleggers van de fondsen hebben afgelopen jaar wederom meer uitgekeerd gekregen dan de rendementsdoelstellingen.

Dit is het resultaat van een strategie waarin de vastgoedbeheerder alleen kapitaal ophaalt dat het onder juiste omstandigheden kan investeren, continu op zoek is naar goede deals voor zowel aan- als verkopen en gebouwen verhuurt aan stabiele huurders die over een langere periode potentiële huur kunnen betalen.

De daling van de vastgoedprijzen na de stijging van de rentetarieven en een algehele daling van het aantal kopers in de markt in 2023, zorgden voor een gunstig klimaat voor enkele vastgoedkopers. Dit was vorig jaar dan ook het geval voor de CORUM vastgoedfondsen, dankzij een kapitaalinstroom van ongeveer 1,1 miljard euro over het hele jaar, bijna evenveel als in 2022 (ca. 1,2 miljard euro). 

Zo konden de fondsen 25 nieuwe gebouwen aankopen met een rendement dat op de dag van aankoop hoger was dan voorgaande jaren. In 2023 investeerden de vastgoedfondsen bijna 20% van hun totale kapitalisatie (6 miljard euro).

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven