woningmarkt

Gerelateerd nieuws

De betekenis van particuliere woningbeleggers op de woningmarkt

Is het fenomeen van de particuliere woningbelegger en -verhuurder wenselijk? Recent werd hierover het artikel “Spelbederver of Haarlemmerolie? De betekenis van particuliere woningbeleggers op de woningmarkt” gepubliceerd in het vakblad Ruimte+Wonen.

 

Opvattingen over de woningmarkt

De meeste uitspraken uit het maatschappelijk en politieke debat over de rol die particuliere vastgoedbeleggers op de woningmarkt spelen, zijn u ondertussen wel bekend. De wet- en regelgeving en – het nog op de stapel staande – beleid dat gericht is op de huurmarkt is ingegeven door beleidsopvattingen die deze uitspraken reflecteren. Des te belangrijker het is om vast te stellen of deze gehoorde opvattingen op feiten zijn gebaseerd, óf meer op het in een kwaad daglicht stellen van de particuliere woningbelegger zijn terug te voeren. Want, niet zonder reden schreef het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al in 2019 dat “het beeld van de sector dat de laatste jaren is ontstaan vaak ongefundeerd en ongedifferentieerd is”.

“Spelbederven of Haarlemmerolie, de betekenis van particuliere woningbeleggers op de woningmarkt”

De auteurs dhr. mr. Vlak en dhr. dr. Koelewijn toetsten de veel gehoorde uitspraken over particuliere vastgoedbelleggers in een door feiten gestaafde context. Deze studie resulteerde in het artikel “Spelbederven of Haarlemmerolie, de betekenis van particuliere woningbeleggers op de woningmarkt” dat recent werd gepubliceerd in het medium Ruimte+Wonen.

En of we het nou leuk vinden of niet, particuliere beleggers spelen een belangrijke rol op de woningmarkt! Met een kwart aandeel van alle huurwoningen, en een hoge mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen van de bestaande woningvoorraad fungeert de particuliere woningbelegger vooral als de Haarlemmerolie van de woningmarkt!

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven