Gerelateerd nieuws

Rijk verleden, duurzame toekomst … De Tinfabriek

De Tinfabriek vormt 13 oktober het industriële decor van de ABN AMRO Retailer of the Year awards. Een locatie met een rijk verleden én duurzame toekomst. Van 1956 tot 2017 werd hier tin gesmolten en geperst. Na een ingrijpende duurzame transformatie hebben de smeltkroezen plaatsgemaakt voor elektrische auto’s en flexwerkplekken.

 
“Eenmaal binnen werden we direct gepakt door het industriële karakter en de sfeer van het complex.”

 

Het is een landmark langs de A1 in Naarden: de torenhoge schoorsteen van de Tinfabriek. Willem-Jan en Tineke van der Burg, eigenaren van Volvo Buitenweg, keken elke dag uit op het industriële icoon. Hun Volvo showroom zat namelijk recht tegenover het complex. “Mijn vrouw en ik wilden onze showroom graag uitbreiden. Toen we in 2016 hoorden dat de Tinfabriek te koop stond, dachten we in eerste instantie: dat is veel te groot. Maar we zijn toch gaan kijken”, vertelt van Willem-Jan der Burg. “Eenmaal binnen werden we direct gepakt door het industriële karakter en de sfeer van het complex. Het is een soort museale omgeving door het hoge gewelfde dak en de lichtstraten.”

Kantoren en vergaderruimtes

Willem-Jan en Tineke Van der Burg zien mogelijkheden en bundelen hun krachten met zoon Valentijn en zijn vriend Milan van Nierop: “De Tinfabriek was te groot voor alleen de Volvo showroom en werkplaats. Maar we kon deze kans niet laten liggen. Daarom hebben we Valentijn en Milan gevraagd om de overige vierkante meters in te vullen. Zij bedachten Meettin: een concept voor kantoren, flexwerkplekken, vergaderruimtes en evenementen.”

 

“Het was best pionieren in die tijd om een industrieel gebouw uit 1956 te verduurzamen.”


Speurtocht door het moeras

Tot half juni 2017 wordt er nog tin gesmolten in het pand. Daarna begint een ingrijpende duurzame transformatie van 2 miljoen euro, deels gefinancierd door een groenlening van ABN AMRO. “Het was best pionieren in die tijd om een industrieel gebouw uit 1956 te verduurzamen”, vertelt van der Burg. “De zoektocht naar de beste systemen en subsidies voelde soms als een speurtocht door het moeras.” In 2019 opent de vernieuwde Tinfabriek haar deuren. Het pand is uitgerust met warmtepompen, LED-verlichting, vloerverwarming- en isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en dakisolatie. Toch ademt het complex nog steeds de sfeer van vroeger. “We respecteren de historie van de fabriek”, vertelt van der Burg. “Daarom hebben we de karakteristieke elementen zoals het gewelfde dak in ere hersteld.”

Nieuwe duurzame stappen

De Tinfabriek blijft investeren in een duurzame toekomst. Op de daken van de entreehal en het Meettin gebouw zijn dit jaar 214 extra zonnepanelen geplaatst. Hiermee komt het totaal op 339 panelen. Goed voor 60 procent van de elektriciteitsbehoefte. Ook de gewelfde daken van de showroom zijn onlangs voorzien van extra dakisolatie. Van der Burg: “Met financiering van ABN AMRO hebben we dit jaar nieuwe duurzame stappen gezet. Dankzij de dakisolatie kunnen we tot 60 procent besparen op gas. Dat zijn mooie getallen voor een gebouw uit 1956, zeker met de huidige gasprijzen.”

 

“Industriële locaties zijn populair, maar de combinatie met het duurzame karakter maakt de Tinfabriek uniek.”

Net als het Rijksmuseum

Kroon op het werk is het BREEAM In-Use Excellent keurmerk. De op één-na-hoogste BREAAM score is volgens Milan van Nierop, medeoprichter van Meettin, slechts voor 27 panden in Nederland weggelegd: “Er zijn maar weinig panden van deze leeftijd die dit keurmerk hebben. Een daarvan is het Rijksmuseum.” De combinatie van het rijke verleden en de duurzame toekomst, maken van de Tinfabriek een opvallende locatie. Van Nierop: “Industriële locaties zijn populair, maar de combinatie met het duurzame karakter maakt de Tinfabriek uniek. Dat is voor bedrijven die hier komen vergaderen of een evenement organiseren steeds vaker een doorslaggevende factor.”

Bruisend van de energie

Na twee stillere coronajaren, bruist de Tinfabriek weer elke dag van de energie. “Mensen vinden elkaar hier”, vertelt van Nierop. “Je ziet hele mooie synergiën ontstaan. Omwonenden komen bijvoorbeeld langs in onze koffiebar om te flexwerken. Huurders van Meettin worden klant van Volvo Buitenweg. En voor grote evenementen van Meettin gebruiken we de showroom van Volvo. Tijdens de ABN AMRO Retailer of the Year awards maken de auto’s plaats voor een gala setting. Op 13 oktober kunnen alle genomineerden in de voormalige smelterij van de fabriek werken aan het smeden van duurzame relaties.”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven