Gerelateerd nieuws

Directe ruimteluchtbevochtiging voorkomt droge lucht rondom de werkplek

Brandende ogen, keelpijn, moeite met slikken: veel kantoormedewerkers hebben hier regelmatig last van, zo blijkt uit onderzoek van Proklima. De reden is een te droge lucht op de werkplek. Zeker in de wintermaanden – als de luchtvochtigheid laag is – is dit een bron van ergernis, en zelfs van ziekte. Om dat tegen te gaan kan men kleine vernevelaars laten ophangen, die de luchtvochtigheid naar de juiste hoogte brengen. Gerard Boomer van Condair vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Gerard Boomer noemt een te lage relatieve luchtvochtigheid niet voor niets de onderschatte rendementsfactor. “De productiviteit van het kantoorpersoneel gaat aantoonbaar achteruit. En het is ook nog eens een ziektemaker, iets wat de afgelopen jaren in de coronacrisis pijnlijk duidelijk is geworden. De afvoer van micro-organismen neemt bij dalende luchtvochtigheid af. Voor een snelle zuivering van de luchtwegen – en daardoor dus een kleinere vatbaarheid voor infectieziektes – is een voldoende hoge luchtvochtigheid tussen 40 en 60% nodig bij een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius.”

Condair levert voor verschillende sectoren oplossingen voor directe ruimteluchtbevochtiging door middel van adiabatische koudwaterverneveling onder hoge druk. Ook voor de kantoorsector is dit mogelijk. Stoombevochtiging via de luchtbehandelingskast is een optie, maar het is efficiënter en energiezuiniger om in de verschillende kantoorruimtes kleine vernevelaars op te hangen. “Deze worden uiteraard niet in de buurt van werkplekken opgehangen, omdat je de nevel niet wilt voelen. De microfijne nevel is overigens zo dun dat er ook geen druppelvorming ontstaat. Met een zogeheten hygrostaat wordt de gewenste en maximale luchtvochtigheid bewaakt.”

De vernevelaars, zoals de Condair NanoFog, worden zeer nauwkeurig gepositioneerd. “Goed om te weten is dat deze oplossing zeer flexibel is. Dus als er een verbouwing is, groot of klein, dan zijn de units eenvoudig door ons te herplaatsen. Daarnaast is het uit te breiden met meerdere units.”
De voeding komt vanuit de installatie, die in iedere technische ruimte kan worden neergezet. “Daarvoor is alleen koud watertoevoer, waterafvoer en een 230V-elektriciteitsaansluiting nodig. Omdat dit een zogeheten adiabatisch koudwatervernevelingssysteem is, wordt er koud water gebruikt dat wel eerst in de installatie wordt behandeld om eventuele ziektekiemen en bacteriën er uit te halen. Omdat er geen stoom wordt gebruikt, is het veel energiezuiniger dan stoombevochtigers in luchtbehandelingskasten. Daardoor staat hij ook op de Energielijst, zodat gebouweigenaar hier energie-investeringsaftrek – EIA – voor kan aanvragen. Dat betekent dat 45,5% van deze investering in mindering op de winst kan worden gebracht.”

Dat het werkt laat het praktijkvoorbeeld in Ede zien. Binnen het kantoor van afvalinzamelaar ACV in Ede hadden de medewerkers last van stank en hoofdpijn. Na pogingen om de problemen met het binnenklimaat op te lossen met het wisselen van filters van het luchtbehandelingssysteem, werden de klachten niet minder. Toen ook de mooie groene moswand in het kantoor losliet, bleek dat de lucht in het kantoor te droog was. In de zoektocht naar een bedrijf met betrouwbare luchtbevochtigingssystemen kwam men bij Condair uit. Na installatie en ingebruikname bleek het de juiste beslissing te zijn geweest om deze investering te doen. De klachten van de medewerkers zijn nu tot een minimum beperkt. En zodra het systeem er tijdelijk af moet, zoals bij werkzaamheden in het kantoor, werd er ook direct door medewerkers aan de bel getrokken.

Naast de eerder genoemde gezondheidseffecten levert een dergelijk adiabatisch koudwatervernevelingssysteem een interessant neveneffect op, vertelt Boomer ten slotte. “In de huidige kantoren is de koellast een steeds belangrijke factor geworden. En omdat dit een adiabatisch systeem is, kan het verkoelend werken. Adiabatisch is te vergelijken met transpireren, dat er voor zorgt dat het lichaam afkoelt. Dit systeem kan dus verkoelend werken, zodat een airco – die juist voor die droge lucht zorgt – veel minder nodig is.”

WEBSITE

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven