Energielabel C

Gerelateerd nieuws

Energielabel C: pro-actieve benadering door NVM Business-leden

Kantoren die in 2023 en 2030 respectievelijk geen energielabel C en A hebben, dreigen een stranded asset te worden. NVM Business steekt via een samenwerking met SGS Search de klanten van commercieel vastgoed makelaars een helpende hand toe met een one-stopshop adviseringstraject. Hier kunnen vastgoedeigenaren advies krijgen hoe hun bezit afdoende te verduurzamen.

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor vanaf 100 m2 minimaal een C-energielabel hebben. Zo niet, dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Met nog slechts ruim een jaar beschikt echter de helft van de kantoren nog niet over dit energielabel, blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Onverbiddelijk

Gerco van den Berg, programmamanager NVM: “Van de 65.000 kantoren die Nederland telt, heeft per 1 januari 2022 circa 44 procent een C-label of beter, aldus RVO. De andere 56% voldoet nog niet. Deels omdat er een slechter label is geregistreerd (ca 12%) , maar deels ook omdat een groot deel van de kantoren nog helemaal geen label heeft (44%).

Er zijn dus nog vele kantoren die snel verduurzaming behoeven. Het lijkt echter of de sense of urgency ontbreekt. Wellicht denken deze veelal kleinere beleggers dat de soep straks niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Maar de wet is onverbiddelijk; een kantoor zonder C-label mag straks niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat heeft grote gevolgen voor de huurprijs, de vastgoedwaarde en de verhandelbaarheid. Niet-duurzame kantoren dreigen een stranded asset te worden.”

Proactief

NVM Business wil eigenaren graag het juiste duwtje in de rug geven. “Daarom zijn we een kleine jaar geleden met adviesbureau SGS Search een telefonische helpdesk begonnen. Zo stelden we commercieel vastgoedmakelaars in staat vastgoedeigenaren bij te staan. Met de deadline van 1 januari 2023 in zicht raden we onze leden nu aan hun klanten ook proactiever te benaderen.

Daartoe hebben we de samenwerking met SGS Search eind vorig jaar uitgebreid en een one-stop-shop in het leven geroepen. Naast telefonisch advies kunnen onze leden voor hun opdrachtgevers daar ook terecht voor een energielabel. Ook kunnen ze gedetailleerd advies krijgen hoe hun vastgoed minimaal aan een C-label te helpen.”

Paris-proof

Deze verduurzamingsstap is echter pas het begin, benadrukt Van den Berg. “In 2050 is CO-2 neutraal het einddoel”. Bovendien moeten alle gebouwen aardgasvrij worden. We zien dan ook dat zowel vanuit Europa (de Energy Performance of Buildings Directive) als in Nederland de regels continu worden aangescherpt. “Vanuit de NVM blijven we hameren op een langjarig handelingsperspectief met – waar nodig – voldoende (financieel) instrumentarium om beleggers in commercieel vastgoed te ondersteunen. Zodat ze gefaseerd , passend binnen de eigen planningen, kunnen toewerken naar het einddoel in 2050”.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerco van den Berg, programmamanager Beleid & Kwaliteit, via het e-mailadres: G.vandenberg@nvm.nl.

Energielabel C kantoor
Blijf op de hoogte
Scroll naar boven