Gerelateerd nieuws

Enorme verschillen laadtarieven per gemeente: soms twee keer zo duur

Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In de gemeenten Losser, Staphorst en West Maas en Waal is dat met gemiddeld 25 cent per kWh het goedkoopst. In het Friese Terschelling ben je dan met 60 cent per kWh weer meer dan het dubbele kwijt. Dit blijkt uit een analyse van Independer uit data van Eco-Movement die alle publiek toegankelijke reguliere laadpalen in beeld brengt. Een goede tip: vermijd vooral ondergrondse parkeerplaatsen. Daar ben je gemiddeld 16,8% duurder uit dan elders in de gemeente.  

De elektrische auto is aan een stevige opmars bezig in ons land. Ook het aantal plaatsen waar je de auto kunt opladen is de laatste jaren flink gestegen. Maar de verschillen in oplaadtarieven zijn erg groot. Die kunnen per gemeente tot maar liefst 35 eurocent per kWh verschillen. 

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond, ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.     

Utrecht duurste provincie

In de provincie Utrecht zijn mensen met een elektrische auto het slechtste af. Gemiddeld is het laadtarief hier €0,51 per kWh. In Overijssel ben je bij een reguliere laadpaal gemiddeld juist het gunstigst uit met gemiddeld €0,31 per kWh. Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij. 

Van de 10 gemeenten waar mensen gemiddeld het duurste uit zijn liggen er 4 in Utrecht:

 1. Terschelling (Friesland), gemiddeld €0,60 per kWh
 2. Utrecht (Utrecht), gemiddeld €0,59 per kWh
 3. Súdwest-Fryslân, (Friesland), gemiddeld €0,57 per kWh
 4. Woudenberg (Utrecht), gemiddeld €0,56 per kWh
 5. Wijk bij Duurstede (Utrecht), gemiddeld €0,56 per kWh
 6. Borger-Odoorn (Drenthe), gemiddeld €0,53 per kWh
 7. Eemsdelta (Groningen), gemiddeld €0,52 per kWh
 8. De Bilt (Utrecht), gemiddeld €0,52 per kWh
 9. Texel (Noord-Holland), gemiddeld €0,52 per kWh
 10. Blaricuml (Noord-Holland), gemiddeld €0,52 per kWh

Maar hoe duur is jouw gemeente eigenlijk? Check hier de laadpaalkaartjes van Independer om erachter te komen.

Ondergrondse parkeergarage gemiddeld het duurst

Laad je niet thuis, dan is het goed om te beseffen dat je bij een ondergrondse parkeerplaats gemiddeld 16,8% duurder uit bent dan bij een gemiddelde parkeerplaats ergens in de stad. Ook parkeerterreinen en parkeergarages zijn flink duurder. Hier ben je gemiddeld 13,6% meer kwijt dan op een reguliere parkeerplaats.

De 10 gemeenten waar je gemiddeld het goedkoopste uit bent aan de laadpaal liggen allemaal in Overijssel (4) en Gelderland (6):

 1. Losser (Overijssel), gemiddeld €0,25 per kWh
 2. Staphorst (Overijssel), gemiddeld €0,25 per kWh
 3. West Maas en Waal (Gelderland), gemiddeld €0,25 per kWh
 4. Hof van Twente (Overijssel), gemiddeld €0,26 per kWh
 5. Tiel (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 6. Olst-Wijhe (Overijssel), gemiddeld €0,26 per kWh
 7. Westervoort (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 8. Overbetuwe (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 9. Maasdriel (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 10. Rheden (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh

 Zoek het goed uit: eigen laadpaal kan veel voordeliger zijn

Gemiddeld betaal je aan een reguliere laadpaal 39 eurocent per kWh. Dat kruipt al redelijk aan tegen de prijs die je thuis betaalt. Vanaf 1 januari tot en met 31 december 2023 geldt namelijk het energieplafond. Dan betaal je dus per verbruikte kWh 40 cent per kWh, tot een verbruik van 2900 kWh stroom. Daarboven betaal je het reguliere tarief.

“Het mooie is dat er nu weer jaarcontracten af te sluiten zijn die onder de prijs van het prijsplafond zitten. Dit voor zowel stroom als gas. Dan kan het dus steeds voordeliger worden om thuis op te laden. Zoek het goed uit en kijk via een vergelijker wat voor jou de beste deal is”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.

Je vindt alle cijfers je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/verschillen-laadpaal-kosten

Blijf op de hoogte