Gerelateerd nieuws

Eenmalige openstelling Groote Kantoor Delft ten behoeve van fondsenwerving

Op zaterdag 7 oktober gooit BOEi eenmalig de deuren open van één van de mooiste kantoorgebouwen van Nederland: het Groote Kantoor in Delft, voormalig hoofdzetel van DSM. Publiek krijgt de kans om deze bijzondere parel te bekijken, en rondleiders vertellen het bijzondere verhaal erachter. Non-profitorganisatie BOEi wil hiermee het publiek en bedrijfsleven vragen om bij te dragen aan de omvangrijke restauratie van het Rijksmonument uit 1907, die vanaf half oktober zal starten.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het Groote Kantoor is een waanzinnig mooi gebouw dat een bijzonder verhaal vertelt: het verhaal van sociaal ondernemers Jacques en Agneta van Marken en de opkomst van de industrie in Delft. De restauratie van dit soort gebouwen is een kostbare exercitie; alleen al de restauratie van de glazen koepel zal naar verwachting 1 miljoen euro kosten. We starten nu met een beperkt deel van de restauratie en zoeken tegelijkertijd naar oplossingen om ook de rest van het rijksmonument en de prachtige glazen koepel in ere te kunnen herstellen.”

Ook het bedrijfsleven wordt daartoe ingeschakeld: op donderdag 12 oktober om 16:00 uur is een besloten bijeenkomst waarin BOEi een bedrijven en serviceclubs uit Delft vraagt om mee te denken over de restauratie en herbestemming. Uiteindelijk moet het Groote Kantoor over een aantal jaren herbestemd zijn tot hoogwaardig kantoorgebouw voor de Biotechcampus, waarin het verhaal van Van Marken een plek krijgt De glazen hal kan daarbij een semi-publiek karakter krijgen, door ruimte te geven aan tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen.

Het Groote Kantoor werd in zogenaamde ‘um 1800’-stijl ontworpen door architecten Bastiaan Schelling en Karel Muller en heeft een imposante glazen koepel. Meer dan honderd jaar was het de hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades. Centraal in de geschiedenis van het Groote Kantoor staat het verhaal van Jacques en Agneta van Marken: pioniers in de industriële – maar ook sociale – ontwikkeling van Nederland en grondleggers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven