Gerelateerd nieuws

Halen de energieregio’s hun doel?

Of energieregio’s ‘Stedendriehoek’ en ‘Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen’ hun doel gaan halen om vanaf 2030 voldoende duurzame elektriciteit op te wekken, is nog te vroeg om te zeggen. Er zijn mooie stappen zichtbaar, maar de regio’s zeggen ook stevig aan de slag te moeten.

Zichtbare stroom door wind en zon 

Ze weten nog niet of de plannen haalbaar zijn. Maar er is steeds meer zichtbare opwek van duurzame energie. Dat gaat vooral om zonneparken. De urgentie voor opwek van duurzame energie is de laatste tijd alleen maar gegroeid. Omdat we steeds meer energie gebruiken, door de stijgende energieprijzen, en vanwege de klimaatambities van het Rijk en de wens om zelf in de energiebehoefte te voorzien. 

Beschermde vogel en netcongestie 

De regio’s geven aan dat het door de beschermde wespendief nu niet mogelijk is concrete plannen te maken voor windparken in de buurt van natuurgebieden. Het elektriciteitsnetwerk kan de vraag naar en het aanbod van energie niet verwerken (netcongestie). Dat heeft gevolgen voor grootschalige projecten van windparken, zonnepanelen op gebouwen en zonneparken. Ondanks dat beide regio’s ongeveer halverwege zijn, moet er nog het nodige gebeuren om de doelstellingen te halen.  

Tussenbalans Gelderland 1 juli 2023 

5 van de 6 RES-regio’s leveren uiterlijk 1 juli 2023 een voortgangsrapportage op. Vervolgens maken we de balans op voor heel Gelderland. En dan bepalen we waar (extra) actie nodig is. Of dat we naar oplossingen moeten zoeken, om het totale Gelderse bod van 6,5 Terawattuur aan duurzame energie voor 2030 te halen. 

Hoe staat het met duurzame energie in uw gemeente?  

Meer informatie over de voortgang in uw gemeente staat op de gemeentelijke websites. Of bijde 6 Regionale Energiestrategieën (gelderland.nl)

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven