Gerelateerd nieuws

Hamer ontzorgt klant volledig op het gebied van brandbeveiliging

Een brand kan grote schade aanrichten aan gebouwen, goederen en personen. Hamer in Apeldoorn is specialist in brandbeveiliging en biedt een totaaloplossing. 

Commercieel directeur John Dijkman: “Elke situatie is weer anders. Brandbeveiliging is maatwerk en ons advies dus ook. De door ons geïnstalleerde systemen voldoen aan alle wettelijke eisen en certificeringen voor CCV* en Kiwa VBB brandblussystemen.” 

Bij renovatie wordt nauw samengewerkt met de opdrachtgever om het bestaande bedrijfsproces zoveel mogelijk te ontlasten. Dijkman: “Dit geldt voor de maakindustrie maar ook bijvoorbeeld voor zorginstellingen, parkeergarages of datacenters.”

Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor een totaaloplossing. Dijkman: “Zij maken gebruik van onze kennis en kunde en wij managen dan alles, van ontwerp tot en met de uitvoering. Wij voeren alles in eigen beheer uit. Daardoor sluiten de werkzaamheden op elkaar aan en heeft de klant één aanspreekpunt. Wij ontzorgen de opdrachtgever volledig.”

Sprinklerinstallatie

De sprinklerinstallatie wordt het meest toegepast. Zo’n installatie heeft een watervoorziening en een leidingnet door het gehele gebouw. Dijkman: “De sprinklerinstallaties wordt vaak aangebracht in gebouwen waar veel personen zijn, een hoog brandrisico of kostbare goederen zijn opgeslagen. Bijvoorbeeld scholen, winkelcentra, magazijnen, ziekenhuizen of de industrie. Als gevolg van het groeiend aantal onlinebestellingen komen er ook steeds meer distributiecentra. Ook zij maken gebruik van sprinklerinstallaties. De compartimentering zorgt ervoor dat er gericht kan worden geblust en zo min mogelijk schade aan goederen ontstaat.” 

Watermistsysteem

Een watermistsysteem heeft een groot blussend effect en werkt door verneveling. Die zorgt voor verkoeling en binding van roetdeeltjes waardoor minder gezondheidsschade ontstaat door inademing van de rook. 

Dijkman: “Het watermistsysteem is voor meer specifieke situaties en werkt via de bestaande drinkwaterleiding. Je hebt geen tank nodig, een voordeel als de ruimte beperkt is. Het systeem verbruikt flink minder water dan een sprinklerinstallatie. Bovendien is de waterschade na de brand en de kans op beschadiging van (elektrische) apparatuur kleiner. Vooral datacenters, zorginstellingen, scholen en hotels kiezen daarom voor dit systeem.”

Derde poot van brandbeveiliging bestaat uit levering van blusschuiminstallaties. Blusschuim heeft specifieke toepassingen zoals een brandstofdepot. 

Trends

Hamer maakt eigenaren en exploitanten van onroerend goed graag bewust van trends die van invloed zijn op de brandveiligheid. Dijkman: “Neem bijvoorbeeld de zorginstellingen. Door de toenemende vergrijzing wonen daar steeds meer ouderen die bedlegerig zijn en niet meer mobiel. Als er brand ontstaat, is het voor verplegend personeel een hele uitdaging om de mensen tijdig in veiligheid te brengen. Zeker als je in aanmerking neemt dat liften niet gebruikt mogen worden en er sprake is van een geringe personele bezetting tijdens de nachturen. Een andere trend is het toenemend gebruik van accu’s in auto’s of fietsen of de opslag van stroom in batterijen. Het electriciteitsverbruik neemt nog altijd toe, mede door de verregaande digitalisering, opslag van data en zonnestroom. Lithiumbatterijen bijvoorbeeld kunnen een heel intense brand veroorzaken. Dit stelt ook de brandbeveiligers voor nieuwe uitdagingen. Uiteraard kunnen wij over deze ontwikkelingen uitgebreid adviseren.” 

Onderhoud

Hamer is ook gespecialiseerd in plaatsing en onderhoud van brandmelders en blusapparatuur. Dijkman noemt in dit verband de term voorspellend onderhoud. “Wij zien op afstand welke brandmelder een foutmelding geeft of onderhoud nodig heeft en kunnen dan ingrijpen. Wij brengen alles in kaart en in geval van brand kan de brandweer op locatie bij de entree direct zien op een tableau waar de brand is en direct gericht actie ondernemen.” 

Levertijden

“De levertijden van materialen zijn onder andere door Covid toegenomen. Ook de energiecrisis is hier op van invloed. In de offerte fase geven we dit al aan bij klanten. Ze kunnen dan ook de keuze maken om materialen met lange levertijd al eerder te bestellen zonder verdere verplichting om ook met Hamer in zee te gaan voor het installeren. Ook op deze manier kunnen we als Hamer klanten ontzorgen.”

*CVV: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven