Gerelateerd nieuws

Hoge prijzen stuwen transitie

Iedere week melden energiebedrijven hogere prijzen. Particulieren zijn de klos, maar ook voor het bedrijfsleven is er reden tot zorg. De almaar oplopende prijzen voor gas en elektriciteit hebben één voordeel: ze versnellen de energietransitie op ongekende wijze.

In Nederland blijken we bij de duurste landen te horen. De Nederlandse gasprijs is momenteel de op één na hoogste in heel Europa, en ook voor elektriciteit wordt in Nederland bovengemiddeld betaald. Oorzaak zijn vooral overheidsheffingen zoals energiebelasting en btw, maar ook de energiemix van ons land speelt mee.
 


De hoge kosten zorgen niet alleen voor opwek- en bespaardrang bij particulieren en bedrijfsleven – en dus lange levertijden voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen -, maar ook het aantal subsidieaanvragen rijst de pan uit. RVO meldt een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.
 


De versnelde energietransitie maakt het ook noodzakelijk dat bedrijven en overheden beter omgaan met de enorme datastroom die die transitie met zich meebrengt. Het Rathenau Instituut schreef er een rapport over dat handreikingen biedt aan zowel bedrijven als overheden. Zonder data geen stroom.
 


In het het kader van bovenstaande thematiek zijn we extra blij en trots met het kennispartnerschap dat we onlangs met TVVL sloten. Dit kennisplatform voor de installatietechniek zal niet alleen met een stand op onze beursvloer staan, maar verzorgt ook  inhoudelijk kennisprogrammering.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven