Gerelateerd nieuws

Innovatief en integraal dashboard voor centrum Oss

Een integraal dashboard wat inzicht geeft in de huidige situatie in de binnenstad én daarnaast ook laat zien wat de impact is van uitgezette acties en ingrepen. Dat is waar Centrummanagement Oss naar op zoek was. De oplossing die aansluit bij deze behoefte hebben zij gevonden in de ‘Digital Twin’ van Argaleo. De samenwerking tussen de twee partijen werd onder toeziend oog van wethouders Sidney van den Bergh en Dolf Warris op 12 juni officieel afgetrapt in het gemeentehuis van Oss.

Uitdagingen middelgrote gemeente

Bezoekersaantallen, leegstand, bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad. Dit zijn onderwerpen waar veel centrummanagers van grote en middelgrote steden zich mee bezig houden. Maar hoe zorg je voor nieuwe inzichten om besluitvorming op te baseren? En hoe zorg je er vervolgens voor dat er ook inzicht gegeven kan worden in de daadwerkelijke impact van alle inspanningen? Ook in het centrum van Oss zijn deze onderwerpen aan de orde. ‘Het centrum van Oss onderscheid zich van andere Brabantse binnensteden door grote aanwezigheid van zelfstandig ondernemers. Van de ruim 300 ondernemingen in het Osse centrum, zijn 225 zelfstandig ondernemers. We noemen dit de couleur locale’, aldus Jack van Lieshout, Centrummanager Oss.

Focus op een toekomstbestendige binnenstad

Centrummanagement Oss wil zorgen voor een toekomstbestendige binnenstad die aantrekkelijk is en blijft voor bezoekers. Hierin is het van belang dat zij kunnen monitoren wat de gevolgen zijn van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het veranderd koopgedrag van consumenten voor de lokale ondernemer in de binnenstad? En hoe kunnen zij deze ondernemers daarin zo goed mogelijk adviseren? Omdat de data die nodig is voor deze inzichten vaak vanuit verschillende bronnen komt, was het behoorlijk uitdagend hier goede analyses op te kunnen doen. Er was dus behoefte aan een integraal dashboard wat alle data heel overzichtelijk bij elkaar brengt.

Jack van Lieshout: ‘We waren op zoek naar een innovatieve no-nonsense partij. Via een gemeenschappelijke connectie zijn we zijn uitgekomen bij Argaleo. We zijn zeer tevreden over deze samenwerking. Het dashboard van de zogeheten ‘Digital Twin’ brengt veel, waaronder voor ons ook nieuwe, data bij elkaar. Het heeft ervoor gezorgd dat we efficiënter kunnen werken en het geeft ons een gebruiksvriendelijk en uitgebreid inzicht wat ons helpt de juiste beslissingen te nemen’.

Grip op de data

Het dashboard geeft centrummanagers grip op de uiteenlopende data. Van leegstand tot bezoekersaantallen, alles komt samen. Met de kennis die zij hieruit halen, kunnen zij nieuwe en bestaande ondernemers in de binnenstad beter adviseren over relevante onderwerpen. De maandelijkse overzichtelijke rapportages die zij nu kunnen delen met de ondernemers, zorgen voor heldere communicatie. Iets waar Centrummanagement Oss veel waarde aan hecht.

Jeroen Steenbakkers, oprichter van Argaleo: ‘Tijdens innovatieprojecten werken we vaak samen met grote steden. Het doel is van deze projecten is het ontwikkelen van nieuwe technologieën en analyses voor duurzame vitale en weerbare binnensteden. We zijn blij dat we alle kennis die we hebben kunnen opdoen tijdens de afgelopen innovatieprojecten, nu ook kunnen delen met een stad als Oss.’

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven