Intospace

Gerelateerd nieuws

Intospace haalt 301 miljoen euro op bij Allianz en ABN AMRO

Intospace, de grootste Nederlandse ontwikkelaar van logistiek vastgoed, heeft 301 miljoen euro aan herfinanciering toegekend gekregen door Allianz Real Estate en ABN AMRO. Het gaat daarbij deels om een zogeheten Green Loan, een financieringsinstrument dat uitsluitend wordt gebruikt voor duurzame projecten. Het nieuwe krediet onderstreept de ambities van Intospace op het gebied van verregaande innovatie en verduurzaming van logistiek vastgoed en helpt de vastgoedontwikkelaar om die ambities in de komende jaren te realiseren.

Allianz en ABN AMRO hebben de herfinanciering verstrekt op een portfolio van zes gloednieuwe, hoogwaardige logistieke vastgoedobjecten in Nederland. Van de door ABN AMRO gearrangeerde financiering van 301 miljoen euro, wordt 90 procent verstrekt door Allianz, waarvan 20 procent uit het Luxemburgse PAREC-fonds van Allianz afkomstig is. De overige 10 procent wordt verstrekt door ABN AMRO. Die bank is naast co-lender en arrangeur ook de facility en security agent voor de transactie.

Logistieke wereld verandert

“Met Allianz krijgen we een krachtige, nieuwe partner en met ABN AMRO hebben we al jaren een productieve, prettige samenwerking”, aldus Intospace-CEO Tim Beckmann. “Met het groeikapitaal dat zij verschaffen, zijn we in staat om nog beter logistiek vastgoed te realiseren. De logistieke wereld is drastisch aan het veranderen en ook de manier waarop we leven en werken verandert steeds sneller.”

“Zo stelt de consument zijn verwachtingen bij van ‘morgen bezorgen’ naar ‘vandaag geleverd’”, vervolgt Beckmann. “Maar daar houden de uitdagingen niet op: vervuilende energiebronnen moeten worden vervangen door duurzame, CO2-neutrale energiesystemen, de schaarste aan grond in Nederland vraagt om een creatievere aanpak, drukke steden met verstopt verkeer moeten worden ontlast, en ga zo maar door. Intospace gelooft dat deze problemen alleen met een heldere visie kunnen worden opgelost. We zijn blij dat Allianz en ABN AMRO die visie met ons delen en ons helpen deze ambities te realiseren.”

Vertrouwen in expertise van Intospace

Bruno Dord, hoofd Real Estate Finance van het Parijse kantoor van Allianz Real Estate, zegt verheugd te zijn met Intospace als nieuwe partner. “Ons vertrouwen in de logistieke sector, de kwaliteit van de objecten en de expertise van Intospace maken deze investering een uitstekende toevoeging aan onze Europese portfolio. Onze expertise in het behandelen en beoordelen van leningsaanvragen en ons Europa-brede netwerk van zakenpartners, hebben ons weer een transactie opgeleverd die van grote waarde is voor Allianz en zijn externe investeerders.”

Maarten de Ruijter van ABN AMRO en zijn collega Matthijs van der Horst vertellen dat de grootbank, Intospace, en Somerset Capital Partners (dat met de oprichting van Intospace in 2021 zijn logistieke vastgoedactiviteiten verzelfstandigde) sinds 2014 samen al een twintigtal projecten hebben gerealiseerd met een totaal financieringsvolume van ruim één miljard euro. “Deze transactie is een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van de strategie van Intospace en onderstreept ook onze toewijding en ons vertrouwen in de onderneming en haar strategie”, aldus De Ruijter. “We waarderen de langetermijnsamenwerking met deze marktleider in logistiek vastgoed. Ook zijn we er trots op dat we met de gecombineerde kennis en kunde van onze vastgoed- en debt capital market teams hebben kunnen ondersteunen bij het bereiken van dit nieuwe hoofdstuk in de uitvoering van de strategie van Intospace.”

A-klasse objecten

Allianz en ABN AMRO omschrijven de objecten waarin zij investeren als “A-klasse, toekomstbestendig en strategisch verspreid binnen Nederland over de belangrijke knooppunten voor lucht-, spoor- en wegtransport en dichtbij belangrijke Nederlandse steden.” De logistieke experts van Allianz Real Estate hebben de objecten mede als uitmuntend beoordeeld vanwege de hoge standaarden waaraan ze voldoen en de gerenommeerde huurders die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Onder de zes objecten die worden geherfinancierd valt ook het onlangs opgeleverde distributiecentrum op Schiphol Trade Park in Hoofddorp, dat is ontworpen om geheel onafhankelijk van het lokale elektriciteitsnet te opereren op groene stroom.

Over Intospace

Intospace is een nieuwe onderneming waarin alle logistieke vastgoedactiviteiten van Somerset Capital Partners zijn ondergebracht. Intospace start met een gezonde orderportefeuille van ruim 1,5 miljard euro. De onderneming ontwikkelt het logistiek vastgoed en werklandschap van de toekomst. Gebouwen die in de eerste plaats zijn ontworpen met oog voor de omgeving en tenminste klimaatneutraal zijn. Gebouwen waar de gezondheid van de medewerker vooropstaat en waar mensen graag werken. Maar het is meer: het logistieke vastgoed van de toekomst kan uiteraard omgaan met geavanceerde technologie. Gebouwen die stroom leveren in plaats van gebruiken. Gebouwen waar je niet alleen kunt werken, maar ook kunt ontspannen en recreëren. Gebouwen die iets toevoegen aan de omgeving.

Over ABN AMRO

ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten. De grootbank biedt hen een breed palet aan financiële producten en diensten. De focus ligt op Noordwest-Europa. Het doel van ABN AMRO is geformuleerd als: Banking for better, for generations to come. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. ABN AMRO bedient meer dan 5 miljoen klanten en heeft ruim 19.000 medewerkers in dienst.

Over Allianz Real Estate

Allianz Real Estate is een onderdeel van PIMCO, dat Allianz Real Estate GmbH, Allianz Real Estate of America en hun dochter- en zusterondernemingen omvat. Het is een van ’s werelds grootste beheerders van vastgoedbeleggingen, die op maat gemaakte portfolio-  en investeringsstrategieën ontwikkelt en uitvoert namens uiteenlopende internationale investeerders. Daarmee voegt Allianz Real Estate op de lange termijn waarde toe voor klanten met zowel directe als indirecte investeringen en vastgoedfinancieringen. Het operationele management wordt uitgevoerd vanuit 17 vestigingen in de belangrijkste financiële centra in West-Europa, Noord- en Midden-Europa, de Verenigde Staten en Oost-Azië.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven