Gerelateerd nieuws

Investeringen groeiden met ruim 8% in juni

In juni 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,2 procent groter dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat komt vooral doordat meer is geïnvesteerd in vliegtuigen, schepen, woningen, gebouwen en machines.

 

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juni 2022 had een werkdag minder dan juni 2021. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de omstandigheden voor de investeringen in augustus minder gunstig dan in juni.

Omstandigheden investeringen in augustus minder gunstig dan in juni

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen.

De omstandigheden voor investeringen zijn in augustus minder gunstig dan in juni volgens de CBS Investeringsradar. Dit komt vooral door de gestegen rente en het gedaalde consumentenvertrouwen. Ook waren de ondernemers in de industrie minder positief over hun orderpositie.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven