Gerelateerd nieuws

Investeringen in bedrijfsgebouwen blijven op peil

Door een sterk vierde kwartaal in 2022 zijn de investeringen in bedrijfsgebouwen overeind gebleven. De investeringen lagen 11 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. De stijging komt met name doordat steeds meer vergunningen worden afgegeven voor ‘overige bedrijfsgebouwen’.

Het gaat hierbij om gebouwen met een combinatie aan functies, bijvoorbeeld gebouwen waarbij wonen en werken gecombineerd worden. Over heel 2022 bleven investeringen in nieuwe bedrijfsgebouwen nagenoeg gelijk (+0,6 procent), investeringen in verbouwingen aan bedrijfsgebouwen stegen fors (+11,4 procent).

 

Veel verbouwingen aan scholen

Investeringen in verbouwingen aan scholen stegen in 2022. Hoewel de omvang ten opzichte van het geheel vrij beperkt is, is de 17 procent toename opmerkelijk. Het gaat met name om renovatie- en verduurzamingsprojecten.

De groei in investeringen in nieuwe bedrijfsgebouwen volgt op een aantal kwartalen van dalingen. De meeste categorieën lieten ook in het vierde kwartaal weer een daling zien ten opzichte van een jaar eerder. Maar doordat de omvangrijke categorie ‘overige bedrijfsgebouwen’ in het vierde kwartaal 24,2 procent groei noteerde komt de ontwikkeling voor nieuwbouw netto op 0,6 procent groei uit. Met name in Noord-Nederland en Oost-Nederland wordt meer geïnvesteerd in overige bedrijfsgebouwen. In 2022 was er een sterk groei in renovatie- en onderhoudsprojecten aan hallen, loodsen, kassen en stallen.

Investeringen in kantoren en winkels nemen af

De afgelopen vier kwartalen was er telkens een daling te zien in investeringen in kantoren en winkels. Met name de nieuwbouw bleef achter. Ook in het vierde kwartaal van 2022 is dit het geval, met bijvoorbeeld een scherpe afname in investeringen in nieuwe winkels. Onlangs de lage winkelleegstand zijn bedrijven door de gestegen rente terughoudender bij investeringsbeslissingen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven