Gerelateerd nieuws

Lightyear krijgt miljoenen subsidie van Provincie Noord-Brabant en Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

De provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeren in de verdere groei van het hightechbedrijf Lightyear. De fabrikant van energie-efficiënte auto’s met zonnedaken heeft vandaag een investeringsronde aangekondigd van €81 miljoen. De provincie investeert €7,5 miljoen, de BOM €5 miljoen.

Met de investering kan Lightyear de huidige groei versnellen en extra stappen zetten in de internationale uitbreiding buiten Europa. Aan het einde van dit jaar moet de eerste productieauto van het bedrijf, de Lightyear 0, op de weg verschijnen. Daarnaast helpt deze investering met de ontwikkeling van het volgende model, de Lightyear 2. Dit model heeft een startprijs van €30.000,- en gaat naar verwachting in 2025 in productie. Dit model heeft momenteel al 10.000 reserveringen.

De provincie investeert samen met het nationale investeringsfonds Invest-NL. De twee publieke investeerders hebben een gezamenlijke investeringsfaciliteit, waarmee ze snelgroeiende innovatieve mkb en midcap bedrijven die in Brabant willen opschalen van kapitaal kunnen voorzien. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Financiën, Kennis en Talentontwikkeling: “Het is bijzonder om te zien hoe een bedrijf als Lightyear in Brabant kan groeien van ambitieuze startup tot voorloper in groene mobiliteit. We zien een stralende toekomst tegemoet voor Lightyear en zien ze graag verder groeien in Brabant. Goed voor Lightyear, het klimaat, Nederland en Brabant.” De totale investering van de provincie en Invest-NL bedraagt €25 miljoen.

De voortgang die Lightyear boekt met hun zonne-energie gedreven auto’s, past bij de ambitie van de provincie en de BOM om de energietransitie te versnellen. Momenteel staat het elektriciteitsnet onder druk en is het niet in staat om de toenemende vraag naar opladen van elektrische voertuigen bij te benen. Voertuigen die rechtstreeks door zonne-energie opgeladen worden, hoeven minder vaak aan de stekker. Daarnaast werkt Lightyear aan efficiëntere voertuigen die minder energie per kilometer verbruiken, wat resulteert in een grotere actieradius én kleinere batterij. Deze ontwikkelingen hebben beide de mogelijkheid om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.

Brigit van Dijk-van de Reijt, algemeen directeur van de BOM: “Bij de BOM zorgen we dat bedrijven, die bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke uitdagingen, begeleiding en funding krijgen om hun visie te realiseren”, aldus Brigit van Dijk – van de Reijt, CEO bij BOM. “Dat is de reden waarom wij Lightyear ook in deze fase ondersteunen”.

Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear: “In het huidige marktklimaat heeft onze technologie een ongelooflijk potentieel voor positieve maatschappelijke invloed, dus ik zie investeringen van dit kaliber als een erkenning van Lightyear’s productvisie. Dankzij de steun van Invest-NL, het hele consortium en onze andere investeerders en strategische partners is Lightyear goed gepositioneerd en ligt het nog steeds op schema om ‘s werelds eerste auto op zonne-energie te leveren en te werken aan een duurzamere toekomst.”

Andere investeerders zijn het regionaal ontwikkelbedrijf van Limburg LIOF en private fondsen, waaronder SHV en DELA.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven