Gerelateerd nieuws

Met GeoFrame stelt de aannemer zelf een prefabbeton wijk samen

De MBS Groep uit Soest komt op PREFAB vakbeurs met een opmerkelijke primeur. Het gaat om GeoFrame, een softwaretool waarmee aannemers zelf op zeer efficiënte wijze het betonnen casco voor één of meerdere woningen of zelfs een hele wijk kunnen samenstellen.

Volgens marketingmanager Victor Woesthuis  van de MBS Groep is er op het nieuwe softwareplatform heel veel mogelijk. “We hebben een 3d programma ontwikkeld waarmee de aannemer zelf zijn bouwproject samenstelt aan de hand van onze casco’s.  De aannemer vindt alle afmetingen in de bibliotheek en kan daarmee de verschillende ruimtes naar eigen wens indelen. Moet de badkamer aan de voorkant komen of liever aan de achterzijde van de woning? En waar moet de meterkast komen? Op de 3d presentatie wordt precies weergegeven hoe alles er in de praktijk gaat uitzien. Omdat het steeds om vaste maten gaat, kunnen aannemers niet teveel of te weinig berekenen en wordt exact die hoeveelheid materiaal gebruikt die nodig is. Het past  dan altijd.” GeoFrame biedt zelfs mogelijkheden om bijvoorbeeld kozijnen, sleuven voor leidingen of rioleringsbuizen uit de bibliotheek te kiezen. Naast het betoncasco kunnen ook isolatie en gevelelementen worden verwerkt. 

Voordelen

Het nieuwe systeem biedt de bouw volgens Woesthuis zeer veel voordelen. “De aannemer heeft direct inzichtelijk hoe zijn woning of wijk er uit gaat zien. Via ons programma krijgt hij meteen de meest efficiënte casco’s te zien die hij voor zijn specifieke situatie nodig heeft. Dat betekent dat er sneller kan worden gehandeld en dus ook gebouwd. Verder  ziet de aannemer  meteen welke prijs daarbij hoort. De calculatie is dus ook veel eerder inzichtelijk.” Woesthuis verwacht dat met inzet van GeoFrame ook de verlening van vergunningen sneller zal verlopen. 

Versnelling

Met GeoFrame hoopt de Soester betonspecialist MBS een versnelling in het nationale woningbouwprogramma te kunnen bewerkstelligen. “Dat is hard nodig. We staan immers voor een enorme opgave: honderd duizend woningen per jaar erbij in Nederland. We moeten ervoor zorgen dat die er zo snel mogelijk komen.” Tegen de achtergrond van de ambitieuze woningbouwplannen lanceerde de MBS Groep eerder al de campagne #HelpHugoBouwen. Nu verantwoordelijk minister Hugo de Jonge echter demissionair is geworden, is de naam van de campagne veranderd in #HelpHuizenBbouwen. 

Breed

GeoFrame is breed inzetbaar voor zowel individuele of meerdere woningen of een hele wijk. Woesthuis: “Aan de hand van de kadasterkaart kan de aannemer aangeven waar de wijk moet komen.  Als er sprake is van  renovatie van woningen of buurten  is het zelfs mogelijk om de bestaande bouw virtueel te wissen. Via een virtual realitybril krijg je een indruk van hoe de nieuwe wijk er uit gaat zien.” 

De MBS Groep

De MBS Groep biedt al vele jaren oplossingen voor grondgebonden woningbouw, hoog- en utiliteitsbouw en specials, bijvoorbeeld balkontrappen. Een steeds groter deel van de producten wordt in prefab geleverd. Voorfabricering is in de totale bouw sterk in opmars en kent volgens Woesthuis grote voordelen. “De levering is sneller, hetgeen de bouwtijd verkort. Omdat de elementen in de fabriek worden gemaakt, is de aannemer minder afhankelijk van het weer op de bouwplaats. Ook de kwaliteit van de geleverde producten is hierdoor constanter. In de fabriek weet je wat je maakt. Verder is prefab een manier om tegemoet te komen aan het enorme personeelstekort waarmee de bouw kampt.” In 2022 realiseerde de MBS Groep 2400 grondgebonden woningen. De onderneming toont op PREFAB de werking van GeoFrame. De MBS Groep is op de PREFAB beurs te vinden op standnummer 1.D058

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven