Gerelateerd nieuws

Niet meer gebruiken dan wat je nodig hebt

Draadloze sturing van licht, klimaat en zonwering in één systeem


Een draadloze oplossing voor de sturing van licht, klimaat en zonwering, geïntegreerd in één systeem. Chess Wise onderscheidt zich hiermee sterk in de markt.

De Haarlemse onderneming levert haar smart building oplossingen onder de naam Mymesh. Ze worden grootschalig toegepast in kantooromgevingen. De basis wordt gevormd door de verlichting, waar dan klimaat en zonwering als het ware op meeliften. CEO Han Bak: “Het is een eenvoudige oplossing die comfort biedt en energie bespaart. Onze innovatie bouwt voort op een ontwikkeling die we al zo’n vijfentwintig jaar geleden in gang hebben gezet en door corona en de recente energiecrisis in een heel ander daglicht is komen te staan. Tijdens de pandemie werkten steeds minder mensen op kantoor, terwijl de energierekening gewoon doorliep. Door de energiecrisis zijn de prijzen sterk opgelopen. De Nederlandse overheid en ‘Europa’ stellen bovendien grenzen aan het energieverbruik. Elektrificatie is het sleutelwoord geworden maar het netwerk heeft zijn grenzen bereikt. Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om een netwerkaansluiting te krijgen. Onze oplossing komt aan deze problemen tegemoet.” 

Eén netwerk

Het sterkste punt van Mymesh is dat verlichting, klimaat en zonwering in één netwerk samenkomen en op elkaar inspelen. Han Bak: “Ons vraaggestuurd systeem zorgt ervoor dat je niet meer gebruikt dan wat je nodig hebt en werkt met sensoren die data verzamelen en licht, ventilatie en zonwering aansturen op basis van aanwezigheid en bezetting (het aantal mensen in een ruimte).  Als er geen mensen zijn in een bepaalde ruimte, blijft het licht uit en wordt er niet of minimaal geventileerd. Er wordt dan ook alleen maar energie verbruikt als er in een bepaalde ruimte mensen zijn. Helaas zie je nu nog vaak dat alles brandt en de ventilatie volop werkt, ook als er niemand is. Het spreekt vanzelf dat dat veel onnodig energieverbruik met zich meebrengt. Verlichting en ventilatie worden automatisch uitgeschakeld als je je werkplek verlaat en slaan juist aan als je een andere ruimte binnenkomt. De zonwering wordt automatisch in- of uitgeschakeld op basis van de hoeveelheid daglicht. ’s Morgens vroeg gaat de zonwering al naar beneden. Vaak doen mensen de zonwering omlaag als de zon al hoog staat maar dan ben je te laat. De warmte is dan al binnen, terwijl je deze juist buiten de deur moet zien te houden.”  

De gebouweigenaar- of gebruiker kan zelf de instellingen variëren: bij hoeveel daglicht moet de verlichting aanslaan en hoeveel verse lucht is er nodig per persoon? 

Digitale veiligheid 

Opdrachtgevers zijn ontwikkelaars en, eigenaren, vaak bijgestaan door toonaangevende adviesbureaus. Installatie gebeurt door gespecialiseerde installateurs. Omdat alles draadloos is, is er alleen voeding nodig en vervalt de bus-bekabeling zoals Dali en Modbus. Bij verbouwingen hoeft er geen hak- en breekwerk te worden uitgevoerd. Han Bak: “Architecten zijn ook blij want Mymesh wordt allemaal boven het plafond en in armaturen weggewerkt. Je ziet op kantoor niets van het systeem. Omdat er veel minder materiaal nodig is, zoals kabels, bespaar je op bouw- en faalkosten.  Ook de veiligheid is gewaarborgd. Wij zitten regelmatig met IT-managers om tafel en zij willen graag weten hoe het zit met de digitale veiligheid. Kunnen de datagegevens van een gebouw niet makkelijk worden uitgelezen?  De veiligheid is echter volledig gewaarborgd, op dezelfde manier zoals banken hun chipkaarten beveiligen.” 

Duurzaamheid

Mymesh is duurzaam vanwege de flinke vermindering van het energieverbruik. Han Bak: “Met onze geïntegreerde oplossing kun je wel tot tachtig procent besparen. Bijkomend voordeel is dat je als bedrijf eerder een netwerkaansluiting krijgt als blijkt dat je energieverbruik lager is. En dat kan door voor onze oplossing te kiezen. Het verbruik wordt gemonitord en op grond van bepaalde trends kun je dan bijsturen en de energie efficiëntie verder verhogen. “

Comfort

Een goede balans tussen verlichting, klimaatbeheersing en zonwering geeft een comfortabele werkomgeving. Dat merken ze bij Mymesh ook. Bak: “Ook wij hebben ons systeem in ons eigen kantoor aangelegd. Het werkt prima. Je werkt prettiger en presteert beter in een aangename werkomgeving.”

Klik hier voor de website.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven