Gerelateerd nieuws

Tender voor een woontoren 100 meter naast het Amstelstation geopend

De gemeente Amsterdam zoekt een partij die ongeveer 350 middeldure huur- en vrijesectorwoningen en een openbare parkeergarage met daktuinwil realiseren op kavel 3 en 4 naast het Amstelstation in het transformatiegebied Amstelstation-Amsteloever. Dit gebied ligt tussen het spoor en de Amstel. Kavel 4 is een woontoren van 100 meter op een basement met voorzieningen in de plint. Kavel 3 is het aangrenzende woongebouw van ongeveer 38 meter hoog. De gemeente Amsterdam is op zoek naar een partij die het geplande programma op Amstelstation-Amsteloever kavel 3 en 4 kan ontwikkelen en realiseren. Een partij die deze binnenstedelijke opgave van meet af aan kan doorgronden, de ontwikkeling en uitvoering kan samenbrengen en daarbij als vanzelfsprekend de samenwerking met andere betrokken partijen opzoekt om tot resultaat te komen. Amsterdam nodigt partijen uit met een plan te komen voor deze gebouwen in het nieuwe kloppende hart van Amstelstation-Amsteloever.

Opgave

Amstelstation-Amsteloever is het gebied tussen het spoor en de Amstel. Dit gebied transformeert de komende jaren naar een hoogstedelijke woon- en werkomgeving. Kavel 3 en 4 grenzen straks aan het nieuwe stationsplein met ondergrondse fietsenstalling, en maken deel uit van de herontwikkeling van de Van der Kunbuurt. De ambitie is om op deze plek een markante woontoren te bouwen, die ruimte biedt aan minimaal 335 middeldure huur- en vrije sector woningen. De woongebouwen hebben een plint met commerciële voorzieningen en een buurtkamer, en omsluiten een zelfstandig te exploiteren openbare parkeergarage met een (semi) openbare daktuin. Kavel 3 en 4 grenzen aan nieuwbouw van 400 sociale huurwoningen door woningcorporatie Stadgenoot. Samen vormen zij de nieuwe Van der Kunbuurt.

Selectie

De selectieprocedure bestaat uit tweede rondes. In de eerste ronde vragen wij om referentie-projecten, een visie op het ontwikkel- en realisatieproces en een visie op de ontwikkelopgave. In de tweede ronde wordt aan drie partijen gevraagd deze visies verder uit te werken in een schetsontwerp. De criteria waarop de ontwerpen worden beoordeeld, zijn: plan van aanpak ontwikkel- en realisatieproces, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. 

Amstelstation-Amsteloever
Amstelstation-Amsteloever bepaalt de skyline van Amsterdam-Oost Het gebied transformeert naar een hoogstedelijke woon- en werkomgeving met alle voorzieningen van de binnenstad, de levendigheid van de Wibautstraat en de rust en ruimte van de Amstel op relatief korte afstand. Het gebied ligt centraal met het Amstelstation en dus (intercity)trein, metro en bus binnen handbereik. We voegen ongeveer 1500 woningen aan het gebied toe. Onderdeel van deze transformatie is de aanleg van een nieuw stationsplein richting de Amstel. Samen met de NS en ProRail maken we plannen voor een grote ondergrondse fietsenstalling, zodat er meer plek komt voor sport, spel, groen en verblijven in het gebied. De andere ontwikkelingen in de buurt zijn Amstelvista, de Leeuwenburg en het Tooropgebouw. In het Stedenbouwkundig Plan Amstelstation Amsteloever en in een bestemmingsplan zijn de transformaties vastgelegd.

Meer informatie over de tender: https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/315877/details

 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven