Gerelateerd nieuws

Onhaalbare duurzaamheidsdoelen door netcongestie

De ambitie om te verduurzamen is in de afgelopen twee jaar enorm toegenomen in Nederland, onder zowel bedrijven als particulieren. Er is echter nog grote winst te behalen als het gaat om benutting van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden. Daarom wil het kabinet het gebruik van zonnepanelen op nieuwbouw van onder andere bedrijfsruimte vanaf 250 m² verplichten vanaf 2025 en op bestaande bedrijfspanden verder stimuleren.

Minstens negen jaar overbelast net verwacht in het Zuiden

Wanneer stroom wordt opgewekt en het niet voor eigen gebruik wordt ingezet, kan deze stroom op worden geslagen in een batterij of kan het terug worden geleverd (salderen) via het elektriciteitsnet. Nu is er één groot probleem: het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken in Nederland overbelast. Uit analyse van Dynamis blijkt dat het elektriciteitsnet in bijna heel Noord-Brabant en Limburg maar liefst negen jaar lang overbelast zal zijn vanaf 2024. Deze overbelasting zorgt er naast de onmogelijkheid tot ontsluiting van nieuwe bedrijven op het net voor de onbruikbaarheid van het salderen van extra groene stroom.

Investeren in zonne-energie juist nu erg interessant

Netcongestie is niet alleen in het Zuiden een probleem. Ook Amsterdam en andere delen van Noord-Holland zullen te maken krijgen met meerdere jaren van overbelasting van het elektriciteitsnet. Investeringen in het net komen op deze plekken te laat. Opgewekte stroom die wordt gesaldeerd zorgt voor nog meer congestie op het net op deze locaties, terwijl het aanbrengen van zonnepanelen wel wordt verplicht voor nieuwgebouwde bedrijfspanden. Het potentiële rendement van het salderen van zonne-energie op een overbelast net is daarom erg laag. Daarnaast verdwijnt tussen 2025 tot 2031 geleidelijk de salderingsregeling, die het financieel zeer interessant maakt om stroom terug te leveren waardoor juist nu het draagvlak voor opwekking van zonne-energie het hoogst is.

Eerst intensiveren, dan verplichten

De oplossing voor het verzwaren van het elektriciteitsnet is niet eenvoudig maar kan in betere banen worden geleid. Het krijgen van een vergunning voor een nieuw hoogspanningsstation duurt gemiddeld acht jaar, waarna de bouw nog van start moet gaan. Wanneer de overheid de handelingsbevoegdheid van netbeheerders vergroot, kunnen zij het net sneller verzwaren waardoor er minder netcongestie zal zijn en verduurzamings- en aansluitmogelijkheden van bedrijven worden vergroot. Dit maakt het ook realistischer om zonnepanelen te verplichten op daken van bedrijven, die bij netcongestie niks hebben aan het salderen van stroom dat is opgewekt door zonnepanelen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven