Gerelateerd nieuws

Overijssels Provinciehuis van het gas af

Met het verwijderen van de gasgestookte CV ketels is het Provinciehuis in Zwolle vanaf heden ‘van het gas af’. Vanaf het najaar wordt het Provinciehuis verwarmd middels een hoge temperatuur warmtepomp. 

De stap naar een gasloos Provinciehuis past in de duurzaamheidsambities van de provincie. In dat licht werden de afgelopen jaren reeds bouwkundige ingrepen uitgevoerd om de isolatie van het gebouw te verbeteren. Naast isolatie is tevens het dak geheel voorzien van zonnepanelen.

Het provinciehuis in Zwolle is in 1970 in gebruik genomen. Het kantoorgebouw is destijds ontworpen met een gasgestookte verwarmingsinstallatie. Het jaarlijks gasverbruik bedroeg toen circa 500.000 m3 gas. In de jaren 80 zijn de installaties aangepast en is er een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie toegevoegd. Hierdoor nam het gasverbruik destijds al af met zo’n 10%. Bij de laatste grote renovatie in 2005 zijn de installaties gemoderniseerd en is de inzet van de Warmte en Koude Opslag verbeterd. Hierdoor is het gasverbruik met zo’n 40% gedaald tot circa 100.000 m3 gas per jaar.

In 2019 is er een routekaart opgesteld voor de verdere verduurzaming van het provinciehuis. Deze eerder genoemde isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en nu de stap naar een gasloos Provinciehuis geven hier concreet invulling aan. Binnen afzienbare tijd zal ook de gasaansluiting worden verwijderd uit het gebouw en in september wordt de hoge temperatuur warmtepomp geplaatst. 

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven