photovoltaic, photovoltaic system, solar system-2138992.jpg

Gerelateerd nieuws

Paleis Noordeinde schittert duurzaam met zonnepanelen

‘Een investering die zich de komende 30 jaar terugverdient’, zegt intendant der koninklijke paleizen, Roger. Het dak van werkpaleis Noordeinde telt ruim 180 zonnepanelen, wat een derde van het stroomverbruik oplevert. Interessante resultaten voor verder onderzoek naar zonnepanelen op andere paleizen en monumenten.

Vereisten

Het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is het eerste rijksmonument van de Staat met zonnepanelen op het dak. Een flinke studie ging hieraan vooraf. Strenge eisen voor het houten monumentale dak waren: brandveilige en kwalitatief goede zonnepanelen. Dus van glas op glas in plaats van de gebruikelijke zonnepanelen met glas op folie. En een constructie die voldoende draagkracht biedt voor de zware zonnepanelen. Maar die er ook voor zorgt dat de panelen blijven zitten bij harde storm.

Karakteristieke uitstraling

Enkele panelen liggen op de schuine daken van het paleis. Het merendeel ligt op de platte daken. Hierdoor zijn ze buiten het zicht van de omgeving, wat de karakteristieke uitstraling van het monument in stand houdt.

Opbrengst

Pascal van het Rijksvastgoedbedrijf: ‘Naast degelijke materialen was uiteraard ook belangrijk te weten of het haalbaar is dat de zonnepanelen voldoende energie opwekken en voldoen aan de technische levensduur van 30 jaar.’

De plannen en onderzoeksresultaten stemde het Rijksvastgoedbedrijf af met onder meer de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Den Haag en het Atelier rijksbouwmeester. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf uiteindelijk akkoord voor de installatie van de zonnepanelen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven