Gerelateerd nieuws

“Door het klein te maken weet je veel beter hoe een gebouw beter kan presteren”

Duurzaamheidseisen. Hogere energieprijzen. Digitalisering. Vitaliteit. Met deze belangrijke ontwikkelingen hebben gebouwbeheerders mee om te gaan. Met slimme gebouwtechnologie kun je inspelen op belangrijke ontwikkelingen. Croonwolter&dros heeft daarvoor een integraal dataplatform ontwikkeld, onder de naam Truestate, waarmee gebouwprestaties realtime worden gemonitord en blijvend geoptimaliseerd kunnen worden.  Pieter van Hooijdonk en Boudewijn de Vries van Croonwolter&dros, sprekers op het event Smart Buildings op 5 oktober, vertellen hoe dit platform precies werkt.

Gebouwbeheerders en -eigenaren hebben steeds meer behoefte om te weten hoe hun gebouwen presteren. Dat geldt vooral als het gaat om het energieverbruik, maar ook wil men zorgen voor een gezond gebouw. Maar hoe meet je dat nu, en vervolgens: hoe laat je je gebouwgebruikers zien hoe het gebouw presteert waarin ze bijvoorbeeld werken? Pieter van Hooijdonk: “Zeker de afgelopen anderhalf jaar, waarin de energieprijzen enorm zijn gestegen, willen gebouwbeheerders weten hoe energie-efficiënt hun gebouwen zijn. Als je je dit afvraagt, kun je als gebouwbeheerder al heel snel in complexe technologie verzanden. Denk aan: temperatuurstooklijn, verwarmen en koelen tegelijk, hoe vaak slaat de koelmachine aan en uit, hoeveel lucht wordt in het gebouw gepompt?”

Die vragen zijn vaak uit beschikbare data al op te halen, maar het is zaak die data slim te genereren. “Dat kunnen we dus doen met het platform Truestate, en als we die data hebben verzameld kunnen we een cijfer geven voor de performance van het gebouw.” 

Duidelijke vraagbehoefte

Croonwolterdros heeft het platform nu twee jaar in de lucht. Boudewijn de Vries: “Wat we inmiddels hebben gezien is dat het platform vooral toegevoegde waarde heeft als de gebouwbeheerder ook echt duidelijk een vraagbehoefte heeft.” 

Als voorbeeld noemt De Vries Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. De Vries: “Wij hebben voor hen eerst gekeken wat er op dit moment al is geïnstalleerd in het museum. Daarop hebben we de gebouwbeheerder gevraagd wat hij zou willen monitoren. Daarop hebben we een dashboard op maat gemaakt, op basis van Truestate (www.truestate.nl). We hebben geen sensoren en meters toegevoegd; we werken met dit platform in principe met de data die al gegenereerd wordt. Het wil overigens niet betekenen dat we geen sensoren kunnen toevoegen, maar vaak kan al met de aanwezige data genoeg inzicht worden verkregen over de gebouwprestaties. Onze ervaring is echter dat het een kwestie is van niet goed gebruiken van deze data. Daar helpt Truestate hen dus bij.”

Klein maken

Smart en dashboarding is een behoorlijk breed begrip, zo beseffen De Vries en Van Hooijdonk zich terdege. “Vaak is dat ook nog eens gedreven vanuit een bestek, waarin dat wordt vereist”, weet Van Hooijdonk. “Maar wat het nu precies inhoudt en kan doen, beseft men zich niet direct. Daarom proberen we het van begin af aan klein te maken: wat is voor de gebouwbeheerder belangrijk dat het dashboard hem moet vertellen of hem voor moet waarschuwen? Dat verschilt enorm: van een museum met hele specifieke eisen als het gaat om bijvoorbeeld relatieve luchtvochtigheid, tot aan een kantoorpand waar men wil overgaan van vaste naar flexibele werkplekken met de vraag hoe ze kunnen omgaan met de bezetting in het pand. Dat kun je terugbrengen in het dashboard.”

Blijvend veranderd

Die inzichten – die uiteraard eveneens belangrijk zijn voor de ESG-rapportages – blijven ook in de komende jaren relevant, hoewel Van Hooijdonk en De Vries verwachten dat de bezetting van zeker kantoorpanden blijvend is veranderd. “Corona heeft er voor gezorgd dat veel meer mensen vanuit huis werken, en minder op kantoor zijn. Ik denk dat dit nog verder doorzet, in iets andere vorm. Ik zie een trend dat vooral grote organisaties en bedrijven niet meer vanuit een centrale locatie werken, maar vaker de gelegenheid bieden voor hun werknemers om op een kleiner kantoor in de regio”, besluit Van Hooijdonk.

WEBSITE

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven