Gerelateerd nieuws

Realisatie eerste woongebouw vanuit kopersopties in de architectuur

In de Amsterdamse wijk Westerpark West is een nieuw woongebouw opgeleverd genaamd Pepper, ontworpen door Elephant. Elephant heeft een architectonisch ontwerp gerealiseerd waarbij beeldbepalende keuzes als kopersopties zijn mee-ontworpen.

Alle 82 appartementen hadden voor de kopers de optie voor een groter raam, een extra raam, een groter balkon en de mogelijkheid tot een geïntegreerde plantenbak met berging in het balkon. Zo heeft de eindgebruiker niet alleen een nadrukkelijke stempel in de woonkwaliteit van de woning maar ook in de architectonische expressie van de gevels.

Peter van Gelder, project architect Elephant: “Bijzonder aan dit project is dat we de koper zelf een aandeel hebben gegeven in de woonkwaliteit, door meer buitenruimte, extra daglicht en uitzicht te bieden. Dit is opmerkelijk voor een woontoren, aangezien de gebruiker doorgaans pas betrokken raakt nadat vergunningen zijn verleend en de aannemer zijn werk heeft voltooid, en waarbij de gevel, en dus de woonkwaliteit, meestal niet meer aanpasbaar is”.

Parametrische toolbox

Elephant realiseerde een dynamische parametrisch 3D-model waarin alle opties waren geïntegreerd om sturing te kunnen houden op alle mogelijke scenario’s. Het model toetste direct op de bouwfysische- en constructieve eisen.

Welstand

Alle ontwerp scenario’s van minimale tot maximale kopersopties werden eerst informeel goedgekeurd door de Welstandscommissie Amsterdam. Nadat de opties definitief waren vastgelegd met de koper is het eindresultaat formeel goedgekeurd.

Aannemer – Ontwikkelaar

De kopersopties waren tegen een meerprijs af te nemen en daarmee een toevoeging op de basis Stichtingskosten opzet (StiKo) van de ontwikkelaar Westerpark West b.v.. De aannemer J.P. van Eesteren heeft op voorhand de kopersopties afgeprijsd zodat de uiteindelijke koper een weloverwogen keuze kon maken. Uiteindelijk is 80% van de woningen voorzien van de extra kopersopties.

Over Elephant

Elephant is actief in de architectuur en stedenbouw en ontwerpt publieke gebouwen, kantoren en residentiële gebouwen, zowel nieuwbouw, grootschalige transformaties als herstructurering van stedelijke gebiedsontwikkelingen. Gebouwen van Elephant zijn aantrekkelijk, maar bovenal gestuurd op haalbaarheid en kwaliteit.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven