Gerelateerd nieuws

Rijksvastgoedbedrijf investeert 1,5 miljard euro

Het Rijksvastgoedbedrijf geeft in de periode 2022-2023 zo’n 1,5 miljard euro uit aan nieuwbouw, renovatie en verduurzaming. Dat blijkt uit de ‘Inkoopplanning maart 2022’, waarin aan te besteden projecten staan die groter zijn dan 5 miljoen euro.

De in de inkoopplanning opgenomen aanbestedingen hebben betrekking op de volle breedte van de panden, locaties en werkzaamheden van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Zo staan op de lijst naast duurzame nieuwbouw en Defensieterreinen ook grootschalige renovatie- en onderhoudsprojecten. Daarnaast staan de komende periode enkele grote opdrachten op de planning van de Raad voor de Rechtspraak. Het Rijksvastgoedbedrijf zet jaarlijks zo’n 1,5 miljard euro aan werk in de markt. De grootste projecten staan op de ‘Inkoopplanning maart 2022’, die betrekking heeft op de periode 2022-2023.

Nieuwbouw

In het oog springende nieuwbouwprojecten zijn de Monarch IV, een duurzaam en in hout te bouwen Rijkskantoor in Den Haag, en de rechtbank in Almelo waarbij de opdrachtnemer ontwerp, bouw en onderhoud (Design, Build, Maintain, DBM) op zich neemt. Beide projecten worden nog voor de zomer aangeboden op het inkoopplatform voor overheden TenderNed.

Duurzame renovaties

In Assen wordt de huisvesting van onder meer de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO) en Dienst ICT-Uitvoering (DICTU) duurzaam gerenoveerd. Het pand uit 1980 moet na de ingreep, waarvoor meer dan 50 miljoen euro is gereserveerd, voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseis van 2050 door onder meer hergebruik van bouwmaterialen.

Het Nationaal Archief in Den Haag krijgt een nieuw dak voorzien van sedum, een isolerend vetplantje dat op het dak groeit, en een energiezuinige gevel. De werkzaamheden zijn begroot op zo’n 15 tot 20 miljoen euro. Naar verwachting komen de verduurzamingsprojecten in Assen en Den Haag in het tweede kwartaal van 2022 op de markt.

Voor het derde kwartaal van 2022 staat op de planning de grootschalige renovatie van het Rechtbankgebouw aan de Prins Clauslaan in Den Haag. Het pand blijft in gebruik gedurende de uit te voeren werkzaamheden, die betrekking hebben op onder meer de buitengevel, het dak en de herinrichting en renovatie van de binnenruimtes.

Ambities

Nieuw in de inkoopplanning, die twee keer per jaar wordt gepubliceerd, is een overzicht van de ambities van het RVB op gebied van verduurzaming en maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Zo stelt het RVB vanaf 1 januari 2022 in aanbestedingen eisen aan cultuur en gedrag op het gebied van veiligheid. Met ingang van 2022 worden contracteisen ingevoerd op het gebied van schoon bouwen, bijvoorbeeld het beperken van de uitstoot van uitlaatgassen en stikstof. De eisen hebben niet alleen betrekking op bouwwerkzaamheden, maar onder meer ook op het vervoer van machines en materialen naar de bouwplaats.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven