Gerelateerd nieuws

Scholengemeenschap De Nassau uit Breda kiest voor verbetering van luchtkwaliteit in klaslokalen

Scholengemeenschap De Nassau voorziet de klaslokalen, de lerarenkamers en de studieruimtes van luchtreinigers van Euromate. De fijnmazige mechanische filtering haalt ongewenste deeltjes zoals virussen, bacteriën, pollen, schimmels en (fijn)stof uit de lucht. Zo wordt de luchtkwaliteit verbeterd en ontstaat er een gezonde werk- en leeromgeving voor de leraren en leerlingen.

 

De Nassau is een grote school met twee locaties in Breda, drie afdelingen en ongeveer 1800 leerlingen en 200 medewerkers. Op een normale schooldag zijn er veel bewegingen, bijvoorbeeld van leerlingen en onderwijzend personeel die wisselen van lokaal. Daarom was het gebruik van natuurlijke ventilatie niet meer voldoende en moest de scholengemeenschap op zoek naar een aanvulling hierop.

Verbeteren luchtkwaliteit

De luchtreinigers verbeteren de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk. Het zorgt voor een frisse en prettige werkomgeving en heeft een positief effect op de productiviteit en ziekteverzuim. Hans Teunissen is al ruim 15 jaar werkzaam bij De Nassau als docent en inmiddels ook bestuurder en plaatsvervangend rector. Hij licht de keuze voor de gecertificeerde luchtreinigers van Euromate toe: “We zijn in contact gekomen met Euromate via een onderzoek van prof. dr. ir. Bert Blocken van De Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven naar het verbeteren van luchtkwaliteit. Hieruit bleek dat luchtreinigers met de juiste mechanische filters de aerosol- en fijnstofniveaus met wel 90% terugdringen binnen een klaslokaal. Scholen die niets aan een hoge CO2 waarde in een klaslokaal kunnen doen, buiten de ramen vol open zetten, kunnen op deze manier toch een veilige en gezonde leeromgeving bewerkstelligen zonder dat leerlingen in de kou zitten. De Euromate producten komen volgens de onderzoekers goed uit de test.”

Modern design uit Breda

Chris Westerveld, eigenaar van Euromate, vertelt: “Wij ontwikkelen onze eigen luchtreinigers. Dat doen we vanuit onze vestiging in Breda, waar we de apparaten ook in elkaar zetten. Daarnaast installeren we de luchtreinigers zelf en doen we het onderhoud.” Voor de apparaten is er gekozen voor een modern design, dat niet opvalt en goed past bij de uitstraling van de ruimtes. Teunissen sluit af: “De ervaringen zijn heel goed en ook de samenwerking verloopt prettig. Zo konden we bijvoorbeeld goede afspraken maken over de timing van installatie. Zo zijn de apparaten buiten de lessen om geïnstalleerd en in de weekenden en vakanties, zodat er geen overlast was. En het belangrijkste is dat we nu een frisse en gezonde werk- en leeromgeving hebben, daar zijn we uiteraard heel blij mee!”

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven