Gerelateerd nieuws

NEN publiceert Nederlandse Praktijkrichtlijn thermische isolatie van gebouwen

NEN heeft de geheel gewijzigde Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 2068 voor thermische isolatie van gebouwen gepubliceerd.

NPR 2068 ‘Thermische isolatie van gebouwen – Vereenvoudigde Rekenmethoden’ is geheel herzien en volgt dezelfde opbouw als hoofdstuk 8 van NTA 8800:2022. NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’ bevat zowel de nauwkeurige numerieke berekeningsmethode als de vereenvoudigde handrekenmethode. De vereenvoudigde handrekenmethode is in deze praktijkrichtlijn nader toegelicht.

Inhoud NPR
NPR 2068 bevat een eenvoudige handrekenmethode, afgeleid van NTA 8800, voor de bepaling van de warmteverliezen via het samenstel van een begane grondvloer, kruipruimte en ondergrond. De methode is voor verschillende situaties uitgevoerd en het resultaat is in een aantal tabellen gepresenteerd. Daarmee kan de ‘markt’ op eenvoudige en snelle wijze, zonder rekenwerk, het warmteverlies door de vloer bepalen. Hierdoor kan  in het ontwerpproces vroegtijdig  worden vastgesteld of uiteindelijk aan de EP 1-eis (energiebehoefte) kan worden voldaan. Daarnaast bevat de praktijkrichtlijn aanwijzingen voor de praktijk. Hierdoor kan deze ook van nut zijn voor gebruik in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en het onderwijs.

Meer informatie
Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Marc Mergeay, Consultant Bouw & Installaties, telefoon 015 2 690 367 of e-mail bi@nen.nl.

Lees het bericht op nen.nl

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven