Gerelateerd nieuws

Uitkering Flexpoolregeling provincie voor versnelling woningbouw Bergen op Zoom

De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 85-duizend euro uit de Flexpoolregeling van de provincie Noord-Brabant. Het geld wordt ingezet voor versnelling van het proces rond drie woningbouwprojecten en nog enkele aparte woningbouwlocaties, verdeeld over de kernen van de gemeente. De Flexpoolregeling zorgt voor extra capaciteit en kennis bij de overheid om woningbouwplannen sneller te verwerken. Via deze regeling is ruim € 5,6 miljoen beschikbaar, € 3,8 miljoen rijksgeld en € 1,9 miljoen cofinanciering door de provincie.

Om het tekort aan woningen weg te werken en aan de nieuwe behoefte aan woningen te kunnen voldoen wil de provincie bouwprojecten versnellen. Gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen en Ruimte is dan ook verheugd: “Dit mooie nieuwe instrument bewijst dus haar waarde. De gemeenten hebben bij hun aanvraag voldaan aan de voorwaarden waarbij het duidelijk gaat om aanpakken van plannen die er al liggen maar op uitvoering wachten. De prognoses voor de woningbouw in Brabant zien er goed uit. We haalden in 2021 13.000 nieuwe huizen, maar de zorgen om het bouwtempo blijft. Het is goed om te zien dat we ook bij Bergen op Zoom een bijdrage daaraan leveren.“

Extra capaciteit bij gemeente
De bijdrage van de provincie wordt door de gemeente Bergen op Zoom besteed aan de versnelling van de bouw van de woningbouwprojecten Nieuwe Vesting, de Markiezaten, Gageldonk West en diverse woningbouwlocaties in Halsteren en Lepelstraat. Het geld wordt dan met name gebruikt voor extra capaciteit op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. De verwachting is dat bij de gemeente de benodigde stappen in het proces zo sneller gezet kunnen worden.

\’Inzet op zowel stad als dorpen\’
Wethouder Barry Jacobs van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij dat ook Bergen op Zoom met behulp van geld uit de Flexpoolregeling tempo kan maken met het doorlopen van de procedures. “We hebben een enorme opgave te doen in Brabant en Bergen op Zoom wil daar graag zijn steentje aan bijdragen. Door zowel in de stad als in de dorpen ruimte te zoeken voor woningbouw, willen we ervoor zorgen dat onze inwoners een fijne en betaalbare plek vinden om te wonen. Geld om die woningbouw ook daadwerkelijk te versnellen is dan ook van harte welkom”, aldus Jacobs.

Flexpool-regeling provincie versnelt bouwplannen
Brabant zet de regeling op twee vlakken in. Het grootste deel van het geld, namelijk 4, 6 miljoen, is voor gemeenten om meer werk te kunnen verzetten om woningbouw mogelijk te maken, de procedures sneller af te kunnen werken. Gemeenten kunnen met het geld bestaande krachten meer uren laten werken of nieuwe mensen tijdelijk inhuren. Het gaat daarbij uitdrukkelijk niet om nieuwe projecten, maar om bestaande geplande bouwplannen die nu dus versneld uitgevoerd kunnen worden. De provincie keerde vanuit deze regeling geld uit aan Deurne, Halderberge, Zundert en 9 gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven.

Het tweede deel van het beschikbare geld uit de regeling is voor een provinciaal team dat met kennis en kunde in kan springen op actuele knelpunten die zich voordoen, op thema’s of in bepaalde regio’s. Hiervoor heeft de provincie 1 miljoen euro beschikbaar. Het gaat dan onder meer om ondersteuning aan gemeenten bij bijvoorbeeld plannen van particulieren en bewonersgroepen.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven