Gerelateerd nieuws

Vastgoedbeleggingen sterk gedaald

Afwaarderingen, herijking van beleggingsstrategieën en een zoektocht naar het nieuwe prijsniveau heeft het eerste half jaar van 2023 geresulteerd in een historisch laag beleggingsvolume in commercieel vastgoed van €3,2 miljard. Een daling van 60% ten opzichte van vorig jaar. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, ‘s werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, op basis van de halfjaarcijfers van 2023 die vandaag zijn gepresenteerd.

CBRE verwacht dat stabiliserende rentes, duidelijkheid en transparantie over het nieuwe prijsniveau op de vastgoedmarkt en de verwachte daling van de inflatie in de tweede helft van 2023 tot meer beleggingsactiviteit gaat leiden. Dit gaat echter met verschillende snelheden. Uit de transactievolumes van 2023 blijkt dat de dynamiek op beleggingsmarkt nu al in sterke mate toeneemt bij logistiek- en winkelvastgoed en in mindere mate bij kantoorvastgoed. Daartegenover staat dat de dynamiek nog altijd zeer laag is bij woning-, zorg- en hotelbeleggingen.

Herstel

CBRE meldt dat ten opzichte van het eerste kwartaal (€1,4 miljard) het beleggingsvolume in het tweede kwartaal een kwart hoger, op een niveau van €1,8 miljard, lag.

De snelheid van het verdere herstel wordt ten eerste bepaald door in welke mate de markt het nieuwe prijsevenwicht heeft geaccepteerd en heeft teruggebracht in de boeken en ten tweede in hoeverre er investeringsaanbod op de markt komt die tegen nieuwe prijsniveaus door verkopende partij kan worden geaccepteerd. In de eerste zes maanden van 2023 liepen afwaarderingen van commercieel vastgoed uiteen van 7,5 tot 40%.

CBRE verwacht dat in de komende zes tot negen maanden de dynamiek met de maand groter en meer verspreid over de sectoren zal plaatsvinden. Het nieuwe prijsevenwicht lijkt in de komende maanden in alle sectoren te worden behaald, waardoor de verwachting van (lichte) compressie in aanvangsrendementen op middellange termijn in sterke mate zal leiden tot instappende beleggers. In hoeverre hier prijswillig aanbod tegenover staat verschilt per sector.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven