Gerelateerd nieuws

Veel kennis over nieuwe mobiliteit in ISSO Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur

Met de snelgroeiende elektrificatie van het Nederlandse wagenpark, neemt ook de behoefte aan laadinfrastructuur een grote vlucht. Niet alleen langs snelwegen of bij bedrijven, maar ook in steden, dorpen en bij woningen zullen steeds meer laadpalen nodig zijn. Dit betekent een enorme groeimarkt voor installateurs en technisch dienstverleners. Om hen alle praktische kennis voor dit installatiewerk aan te bieden, lanceert ISSO het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur.

Met dit nieuwe Kleintje wil ISSO met name de vakman helpen om de installatietechnische aspecten van de laadinfrastructuur helder en inzichtelijk te maken. Dat wil zeggen dat de elektrotechnicus in dit naslagwerk kan lezen welke specifieke, elektrotechnische handelingen en voorschriften er komen kijken bij zowel het ontwerp, de uitwerking en de realisatie van dit type installaties. Doordat de kennis in dit Kleintje redelijk breed is opgezet, is hij voor meerdere doelgroepen interessant.

Voor meerdere doelgroepen

Naast installateurs zullen met name ook opdrachtgevers, beheerders van laadinfrastructuur en installatieadviseurs hierin veel interessante kennis terugvinden. Het Kleintje start dan ook met het samenstellen van een Programma van Eisen (PvE) om laadinfrastructuur voor elektrische vervoersmiddelen te kunnen realiseren. Verder gaat de technische bundel in op de wet- en regelgeving die van toepassing is bij het ontwerpen, aanleggen, gebruiken en onderhouden van een laadinfrastructuur. De wet- en regelgeving is vooral gebaseerd op het veilig kunnen werken aan elektrische installaties.

Dat dit ISSO-Kleintje juist nu tot stand kon komen, komt doordat er inmiddels een flinke mate van harmonisatie is gerealiseerd. Zowel op het gebied van laadprotocollen, kabels, stekkers en nog enkele andere zaken is er veel meer eenduidigheid. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de communicatie met netwerkbedrijven en de aansluitspecificaties van ElaadNL. Al deze aspecten komen daarom ook aan bod in het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur.

Toekomstige ontwikkelingen

Naast technische kennis, richtlijnen en wet- en regelgeving bevat het naslagwerk ook informatie over de verschillende locaties waar we deze laadpunten kunnen tegenkomen. Zo gaat dit Kleintje in beperkte mate in op het verschil tussen residentiële en utilitaire toepassingen van laadpalen. Bovendien behandelt de bundel diverse, toekomstige ontwikkelingen die kansen bieden voor de installatiesector en hun opdrachtgevers. Daarbij kan men denken aan Smart Charging, Veiligheid, Mobiliteit Hubs en de Trias Mobilica. In tegenstelling tot vele andere kleintjes bevat deze uitgave niet uitsluitend praktijkrichtlijnen, maar dus ook achtergrondinformatie en kengetallen. Zo leest men bijvoorbeeld ook hoe je van kWh naar kilometers kunt omrekenen en andersom.

Het ISSO Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur is beschikbaar op kennisplatform ISSO Open

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven